2012. május 11. 12:53

Még nagyobb terheket rónak az új adók megyénkre

A Széll Kálmán terv 2.0 intézkedési javaslatai közül, 3 új adó bevezetése a kormány legújabb döntése. Ezek a döntések a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőket fogják a legérzékenyebben érinteni.

A megyénkben zömében alacsony jövedelműek élnek és a jövedelmükhöz képest a legnagyobb arányú rezsit fizető lakosság a mienk. A kormány által tervezett tranzakciós adó azt fogja jelenteni, hogy az ebben a megyében élők fajlagosan a legnagyobb adót fogják fizetni az egész országban. A nyugdíjukhoz vagy a jövedelmükhöz viszonyítva a legmagasabb arányban fizetik a rezsit is. Mind a jövedelemszerzés, mind a rezsi kifizetése a banki tranzakciós adó bevezetése esetén adóköteles lesz. Értelemszerűen, ha valakinek a jövedelemhez képest nem 30%, hanem 60% a rezsi aránya, akkor ahhoz az ugyanolyan mértékben fizetendő tranzakciós adó  fajlagosan nagyobb terhet fog jelenteni – értelmezte tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Veres János, megyei elnök az új adónemek megyénkre vetített hatásait.

Eddig azt mondta a kormány, hogy a telefoncégekkel megfizetett külön adó nem hárítható át a fogyasztókra. Azzal érvelt, hogy sem ez, sem a biztosítási adó nem a lakosságot terhelő adó, hanem a cégeket terheli. Ez egy súlyos félrevezetés.

Hiszen ha valaki kötött gépjármű felelősség biztosítást, tudja, ha az elmúlt 6 évet tekintjük a következőt lehet tapasztalni: a verseny hatására érdemben csökkentek a kötelező biztosítási tarifák Magyarországon. Az előző kormány meghozott döntései következtében az emberek terhe csökkent a kötelező biztosítás kapcsán. Így lett volna 2012-re nézve is, azonban azt történt, hogy a biztosító ajánlata egy nagyon jelentős kiegészítő összeggel módosult. Éppen a kormány által bevezetett biztosítási adó miatt, számottevően több pénzt kell fizetni kötelező felelősség biztosítási díjként, mint az addigi években. Tehát nem igaz a kormány állítása, hogy nem hárítják át az ilyen jellegű tételeket.  Mindhárom adónál jelentős esélye van az áthárításnak. Azt mondja a kormány, hogy a pénzügyi tranzakciókra kivetett sem fogják áthárítani, én ezt sem hiszem el.  – mondta. Nincs a kormánynak eszköze arra, hogy ezt az áthárítást megakadályozza.

Elrontott gazdaságpolitika miatt többletadók, lakossági többletterhek kiszabására kerül sor a  kormány intézkedései kapcsán. Nyilvánvaló, hogy nem ez a helyes gazdaságpolitikai irány. Tessék megszüntetni az elhibázott döntéseket, visszaállítani a többkulcsos adórendszert, valóságos versenyt teremteni! – üzente a kormánynak dr. Veres János, megyei elnök.