MTI/mszp.hu
2011. november 14. 08:56

Még nem ért véget a választás

Lévai Katalin, az MSZP jelöltje szerint a választás az első fordulóval még nem ért véget a II. kerületben, a második fordulóban szélesebb összefogással komolyabb eredményt is el lehet érni.

A képviselőjelölt az MTI-nek a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás eredményének ismeretében úgy reagált, hogy a második fordulónak mindenképpen van tétje, és nagyon tisztes eredménynek tartja második helyezését. Azt reméli, hogy Karácsony Gergely, az LMP jelöltje betartja a nyilvánosan tett ígéretét, és visszalép a javára.

Hozzátette: az első fordulóban 40 százalékot értek el ketten az LMP-vel, és a nyertes Láng Zsolthoz képest ez csak 10 százalékos lemaradás, amit szélesebb összefogással, és erős kampánnyal be lehet hozni.

Elmondása szerint napokon belül elkezdik a megbeszéléseket az LMP-vel.

A II. kerületben lévő budapesti 2-es számú egyéni választókerületben azért kellett választást kiírni, mert a parlament az ott mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással. Balsai István szeptember 1-jei hatállyal mondott le mandátumáról.

A vasárnapi voksolás érvénytelen volt, mert a szavazásra jogosultak 39,02 százaléka járult az urnákhoz, az érvényességhez viszont legalább 50 százalékos részvételre lett volna szükség. Ez azt jelenti, hogy két hét múlva, november 27-én második fordulót kell tartani, akkor azonban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.