mszp.hu | Belföld | menekültekválság Zágráb
2015. október 25. 14:02

Még Orbán kerítése sem akadályozhatja meg a párbeszédet!

Még Orbán kerítése sem akadályozhatja meg a párbeszédet!
Demeter Márta, az MSZP országgyűlési képviselője és Bárány Balázs, a párt elnökségi tagja a héten részt vett a Baltikum - Adria - Fekete tenger kezdeményezés első, zágrábi csúcstalálkozóján.

Az esemény célja az volt, hogy a régió - Lettországtól Magyarországon át Bulgáriáig - országainak fiatal politikusai pártállástól függetlenül találkozzanak és beszéljenek egymással, hiszen történelmi, kulturális és geopolitikai szempontból hasonló a sorsunk.

A csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozatban a régiót érintő kihívásokkal kapcsolatos közös fellépés fontosságát hangsúlyozták, és felszólítottak minden kulcsszereplőt arra, érdemi válaszokat keressenek ahelyett, hogy a rövidtávú politikai haszonszerzésre koncentrálnak.

Demeter Márta elmondta, hogy „azokra a kihívásokra, amelyekkel jelenleg szembesül a régiónk, közösen kell válaszoljunk. Különösen igaz ez a menekültkérdésre. Nem létezik külön út, csak akkor lehetünk sikeresek, ha együtt próbálunk megoldást találni, olyan megoldást, amely az emberek biztonságát és az emberi méltóságot is garantálja mindenki számára. Amikor az Orbán-kormány agresszív politikai kijelentésekkel és kerítések építésével folyamatosan próbára teszi a szomszédos országokkal meglévő jó kapcsolatot, az intenzív párbeszéd még fontosabbá válik.”

Bárány Balázs azt hangoztatta, hogy „akármilyen jövő is áll a régiónk előtt, az biztosan a párbeszéddel kezdődik: egyes országok, generációk és pártok közötti párbeszéddel. Csak akkor lehetünk sikeresek, ha beszélünk egymással, hiszen a nap végén úgyis közösen kell megoldanunk a problémáinkat. Kár, bár nem meglepő, hogy a kormánypárt nem érezte fontosnak, hogy jelen legyen” – tette hozzá.

MSZP