mszp.hu | Belföld, Külföld | Oktatás
2021. április 13. 11:28

Még van esély a Kínai Kommunista Párt budapesti „kémegyetem”-építésének megakadályozására

Még van esély a Kínai Kommunista Párt budapesti „kémegyetem”-építésének megakadályozására
A fideszes kormánynak kizárólag a saját zsebe megtöltése a fontos: a magyar állampolgárok pénze és személyes adatbiztonságuk semmilyen szinten nem számít – nehezményezi az ellenzék.

Túl a gazdasági következményeken, adatvédelmi szempontokból is rettenetes, ami jelenleg az országban folyik – erről beszélt dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi taja kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Kínai hitelből egy kínai cég egy kínai egyetemet építene Budapesten és a cehet mi álljuk – ez már önmagában problémát jelent. A Magyar Köztársaság kitettsége, eladósodottsága a kínai kommunista párt felé már alapvető szuverenitási kérdéseket vet fel” – mutatott rá Szakács László a Budapesten hamarosan megépülő kétes szándékú kínai Fudan egyetem kapcsán.

Hajnal Miklós rámutatott, az egyetem alapító okiratából ki lett húzva a kutatási szabadság, ellenben be le lett írva a kommunista párt. „Tehát nekik már papírjuk van erről. Magyarországon is már megtörtént az a hatalom-átmentési kísérlet, ami az ehhez vezető út első lépése”.

„Erről szól ez az egész: az ajtórésen át be akarja tenni a kínai kommunista párt a lábát Európába. Ennek megakadályozásáról pedig érdemes egy helyi népszavazást indítani Budapesten, akár jogi kötőerővel” – mondta az egyik megakadályozási lehetőségről Szakács.

Hajnal Miklós emlékeztetett, az építkezésnek 2024-ben kellene elkészülnie, így a tervek szerint a jövőre bekövetkező kormányváltással is sikerülhet ezt még időben megakadályozni a budapestiek és általában a magyar állampolgárok érdekében.

Az adatgyűjtéssel kapcsolatos, a demokratikus ellenzék és a kormány közötti vita kapcsán a műsorban elhangzott, utóbbi az oltással kapcsolatosan gyűjt vitatható módon adatot, miközben a demokratikus ellenzéki szövetség már az előválasztást szervezi. Erre reflektálva Hajnal Miklós megjegyezte, „A politikai véleménynyilvánítás fakultatív” – a szabályok abszolút véglegesítéséről pedig még folyik az egyeztetés.

„Az előválasztások ilyen jellegű technikai részletkérdéseivel kapcsolatban finomhangolásokra még szükség van, de az biztos, hogy ezekről is hamarosan meg fogunk egyezni” – hangsúlyozta dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője.