MTI/mszp.hu
2011. február 10. 11:29

Megalakult az MSZP energetikai tagozata

Megalakult az MSZP országos energetikai tagozata - mondta Podolák György, a tagozat elnöke egy csütörtöki, budapesti háttérbeszélgetésen.

Az ellenzéki politikus közölte: a tagozat megalakítását az tette indokolttá, hogy a jelenlegi kormány pillanatnyi részérdekeknek megfelelően hozza döntéseit az energetikai ágazatban is.

Véleménye szerint a kormányváltás óta megszakadt a kiszámítható, az ellátásbiztonságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot szem előtt tartó energiapolitika követésén alapuló kormányzati cselekvéssorozat.

A tagozat vezetője Lázár Jánosnak, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének az energetikai tárgyú törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványa kapcsán azt mondta: a személyre szóló törvények "nagyon kártékonyak". Egy kézben kell koncentrálódnia az energiának, mert az energia nem játék - jelentette ki.

Podolák György szerint a kormány csak a szavak szintjén védi a fogyasztókat, de a szabályozással őket hozza hátrányosabb helyzetbe a szolgáltatókkal szemben, és nem védi meg őket a különadó áthárításától sem.

Kiemelte, hogy az Országgyűlés előtt fekvő energetikai törvényjavaslat alapján az ellátásból történő kikapcsolás szabályai egyértelműen a szolgáltató társaságoknak fognak kedvezni a fogyasztókkal szemben.

Beszélt arról, hogy a kormány támogatja a földgázbeszerzések útvonal és forrás szerinti diverzifikációját, de a Nabucco vezeték megépítéséről szóló egyezmény aláírása mind a mai napig nem történt meg. Hozzátette: ugyanígy nem tudni semmit a Déli Áramlat vezeték építéséről sem.

A volt országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 8-12 évben az energetikai ágazatot érintő stratégiai döntésekben egyfajta konszenzus született a politikai oldalak között.

Sikerként értékelte, hogy a szocialista kormányzás alatt az Országgyűlés konszenzussal fogadta el a 2020-ig szóló energiapolitikáról szóló országgyűlési határozatot.

A tagozat elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy leállították a Mátrai erőmű építését, és szavai szerint megtorpant a Paksi erőmű tervezett bővítése is.

Podolák György megemlítette, hogy mindössze két hónap alatt már a harmadik változata van hatályban az energetikai ágazatra kivetett különadónak.