mszp.hu | Külföld | közlemény Európai Unió
2014. július 09. 15:49

Megalakult az MSZP külhoni csoportja Brüsszelben

Hivatalosan is megalakult a Magyar Szocialista Párt külhoni magyarokat szervező csoportja, a pártszervezet létrehozását Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kezdeményezte. Az alapítók névsorában egyelőre Brüsszelben dolgozó fiatal szociáldemokraták szerepelnek, de céljuk, hogy mind többeknek és minél szélesebb körben politikai otthont tudjanak teremteni távol Magyarországtól.

A brüsszeli MSZP-csoport vezetőjének a Párizsban nemrég politikatudományi diplomát szerző Hegedűs Orsolyát választották meg, aki jelenleg politikai tanácsadóként dolgozik az Európai Parlamentben.

Az első, úttörőnek számító külhoni magyar pártcsoport fogja koordinálni a határon túli városokban, így például Londonban vagy Berlinben megalakuló, hasonló szociáldemokrata közösségek munkáját és működését.

A most létrejött brüsszeli szervezethez az MSZP tagjai mellett a külföldön élő magyarok pártoló-, és támogató tagjainak csatlakozását is várják az online-közösséghez, amely a szándékok szerint részese lesz a magyar baloldal megerősítésében.

A külhoni csoportok hálózatának kiépítése része annak az érdekvédelmi programnak, amelyet Ujhelyi István indított el a napokban. A szocialista politikus által meghirdetett "Hazaváró-programban" a képviselő többek között vállalta a külhoni magyarok – ezen belül is a gazdasági okokból külföldre távozó hatszázezer, többségében fiatal – érdekképviseletének megteremtését, illetve politikai képviseletüket a brüsszeli uniós intézmények, de a hazai, budapesti kormány felé is.

Ujhelyi István,
EP-képviselő