Megalázó helyzetbe hozza a magyar kormány a rokkantnyugdíjasokat

"Az Orbán-kormány teljes létbizonytalanságba taszította magyar rokkantnyugdíjasokat, azzal, hogy ellátásukat utólagosan csökkenthető, sőt megvonható juttatássá alakította.

A kormány ezzel újra megsérti a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát. Munkaképesnek minősít több tízezer rokkant állampolgárt csak azért, hogy a hibás gazdaságpolitikájából eredő költségvetési lyukakat befoltozza" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az EP plenáris ülésén elhangzott napirend előtti hozzászólásában.
 
Felhívta a teremben jelenlévő, az alapvető jogokért felelős Reding uniós biztos figyelmét a jogsértésekre. A delegációvezető tájékoztatást adott arról, hogy az idei év elejétől a korábban rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülők támogatását csökkenthető, és megszüntethető juttatássá alakította át az Orbán-kormány.

Tabajdi Csaba aláhúzta, hogy az Európai Parlament korábban három állásfoglalásában, több ízben figyelmeztette a magyar kormányt az alapvető emberi és szociális jogok betartására. "A mostani példa is igazolja azonban, hogy a kormányzó Fidesz teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a jogállami alapelveket.

A magyar lakosság ezért teljes lét- és jogbizonytalanságban él. A magyar emberek utolsó lehetősége, hogy az Európai Unió intézményeitől kérnek politikai támogatást és jogi segítségnyújtást" - húzta alá. Hozzátette, felháborítóan cinikus hozzáállás a rokkantnyugdíjasok megsarcolása attól a magyar kormánytól, amely egypárti alkotmányát többek között azzal mentegette, hogy az Európában példaértékű módon kiáll a fogyatékkal élők jogai mellett.

A rokkantnyugdíjasokra vonatkozó új szabályok szerint ahhoz, hogy valakit a kötelező felülvizsgálaton ne nyilváníthassanak munkaképesnek, egészségkárosodásának el kell érnie a 70%-ot. Svédországban ez az arány 25%.

"Ezzel olyan emberek juttatásait vonják meg, akik még normális körülmények között is nehezen tudnának érvényesülni a munkaerőpiacon, nemhogy a mostani katasztrofális gazdasági helyzetben. Lehet, hogy volt, aki visszaélt a rokkantnyugdíj-ellátással, de jóval nagyobb azoknak a száma, akiket most igazságtalanul, méltánytalanul, visszamenőleges hatállyal fosztanak meg juttatásaiktól" - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.