MTI/mszp.hu
2011. május 12. 14:09

Megállapodás Szegeden

Megállapodott Botka László szegedi polgármester és a helyi közgyűlésben többséggel rendelkező Fidesz-frakció vezetője, Bohács Zsolt abban, hogy a közgyűlés a következő ülésén visszavonja a szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt. korábban elfogadott ingatlanhasznosítási szerződését és visszaáll a cég tavalyi befizetési kötelezettsége.


A politikusok csütörtöki sajtótájékoztatóján a polgármester közölte: ez azt jelenti, hogy a cégnek a korábban a közgyűlés által elfogadott 370 millió forinttal szemben a tavaly is előirányzott és teljesített 600 millió forintot kell befizetnie a városnak. Abban is megállapodtak, hogy a mínuszos üzleti terveket benyújtó cégek nem kapnak az önkormányzattól többlettámogatást - tette hozzá.

Ez alapján a polgármester pénteken beterjeszti a költségvetés módosítását. Botka László azt mondta: ha május 27-én a közgyűlés elfogadja a rendeletmódosítást, akkor másnap feloldja a rendkívüli pénzügyi helyzetre vonatkozó rendelkezéseket.

"Azt gondolom, hogy Szeged óriási lehetőséget kapott a választóktól tavaly októberben azzal, hogy olyan választási eredményt hoztak létre, amely egyértelműen azt mutatja, hogy a város csak akkor működik, ha a politikai erők képesek felülkerekedni a politikai csatározásokon” - közölte a polgármester, aki a mostani megállapodást példaértékűnek és Szegedhez méltónak nevezte.

Botka László felidézte: februárban a szegedi közgyűlés a településeket tekintve az ország második legnagyobb főösszegű költségvetését fogadta el, 67 milliárd forinttal. Ebből 32 milliárd a működési költség, a többi fejlesztést, beruházást finanszíroz. A költségvetési rendelet tartalmazta azt is, hogy a város a tulajdonában levő cégeknek mekkora támogatást nyújt és a nyereségesektől mekkora befizetést vár el. Ennek megfelelően fogadták el a költségvetést.

Áprilisban a közgyűlés tárgyalta a százszázalékos önkormányzati cégek üzleti tervét, s elfogadta az IKV Zrt. ingatlanhasznosítási szerződését. A cég kezeli a város tulajdonában levő ingatlanokat, azokat bérbe adja, és a pénzt beszedi. Ebből tavaly 1,5 milliárd forint folyt be, melyből a cég 600 millió forintot fizetett be a városnak, a többit a működésére, karbantartásra fordíthatta. Az áprilisi közgyűlés azonban 2011-re mindössze 370 milliót irányzott elő - tette hozzá a polgármester.

Közlése szerint ez nem volt összhangban a költségvetési rendelettel és jelentős összeget vont el, pedig forrása volt több alapnak, keretnek. Emellett az önkormányzati cégek közül négynél veszteséges üzleti tervet fogadott el a közgyűlés, ami a költségvetésben rendelkezésre álló önkormányzati támogatás mellett további terhet jelenthet. A polgármester akkor jelezte: ezzel 453 millió forintos hiány keletkezett a februárban elfogadott költségvetéshez képest.

Botka László elmondta: a törvény szerint abban az esetben, ha a polgármester úgy érzékeli, hogy az önkormányzat bevételei nem fedezik a kiadásokat, rendkívüli pénzügyi állapotot kell hirdetnie és fel kell függesztenie minden nem kötelező önkormányzati feladat finanszírozását.