2011. június 27. 16:53

Megbukott a Fidesz egészségpolitikája

A kormányzati egészségpolitikát az orvos elvándorlás, gyógyszeráremelés, romló ellátórendszer jellemzik. Ezek minden, csak nem a hatékony, jól működő egészségügy alapjai.

Jól látható, hogy a Fidesz a betegeken és az egészségügyi dolgozókon akar spórolni. A kormány minden társadalmi csoportot sújt táppénzcsökkentéssel, a rokkantnyugdíjasok munkába kényszerítésével, valamint a gyógyszerárak folyamatos emelésével. Az elmúlt egy évben hallhattunk hangzatos ígéreteket, látványos PR-fogásokat, államosítást, önálló kerületi kórházakat, pénzkivonást, Szócska-féle roadshow-t, de semmi kézzelfoghatót nem tapasztalhattunk az egészségüggyel kapcsolatban.

A folyamatos pénzkivonások lehetetlen helyzetbe hozzák a betegeket, az ágazatot, a dolgozókat. A rezidensek, orvosok, és szakdolgozók béreinek rendezése nélkül nem fog Magyarországon egészségügyi dolgozó maradni, a kormányzati felelőtlenség és semmittevés tovább növeli az orvos elvándorlást.

A kormánynak kötelessége itthon tartania az ágazatban dolgozókat, de ehhez nem elegendőek a szavak, valós cselekvési terv szükséges, amely egyrészt rendezi a bérfeszültségeket, másrészt az életpályamodell biztonságával itthon tartja a szakmában dolgozókat. Egy valódi koncepcióra van szükség, amely kiállja az idő próbáját.

Sajnos a mai napig nem tudni, hogy a Fidesz szerinti 500 milliárdos ágazati hiányt miből, hogyan kívánják megoldani. Egyetlen forrásként a fővárosi egészségügyi ingatlanvagyont nevesíti, ami nem találkozott a többi tárca egyetértésével sem. A sehol nem fellelhető kormányhatározat alapján át kívánják játszani a kormány és a Semmelweis Egyetemnek a budapesti egészségügyi ingatlanvagyont. Házi dolgozatok helyett a kormány cselekedjen és szüntesse meg a forráskivonásokat.
                                                  
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciója