Belföld, Külföld | közlemény klímapolitika
2013. augusztus 15. 12:33

Megbukott a klímapolitikai államtitkár

Horváth Attila Imre klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a feladatára alkalmatlan. Ezt bizonyítja a szakmai életrajza, és bizonyítja a Népszabadságban augusztus 14-én megjelent nyilatkozata is. Az államtitkár offshore érintettsége miatt azonban a rendszer politikai felelősének, Orbán Viktornak kell lemondania.

Horváth Attila Imrének másért kell távoznia. Helyettes államtitkári kinevezésekor (2012 szeptemberében) az EUA kvóták ára 7,3 euró volt. Áprilisban, amikor ötmillió egységet értékesített a minisztérium, az eladási ár 2,7 euróra esett. Ezen az egy tranzakción megközelítőleg 23 millió eurót vesztett a magyar állam. A 7 milliárd forintos értékvesztés miatt kell azonnal lemondania Horváth Attila Imrének.
 
Ma már az eladott kvóták ára 4,3 euró körül van, azaz a kormány a kereskedés mélypontján értékesített. Az áprilisi csomag ma 8 millió euróval ér többet!

A kvóták tőzsdére vitelének időzítése a magyar kvótakereskedelem eddigi legsúlyosabb hibája volt, amelyben az NFM teljes vezetése érintett.  

A súlyos értékvesztés miatt ellenőrzést kértünk az ÁSZ-tól, illetve a KEHI-től. A megkeresésre kapott válaszok szerint az ellenőrzési tervek rövidesen tartalmazni fogják az értékvesztés okának vizsgálatát. Amíg létezett a zöld ombudsman intézménye felé is jeleztük a kereskedelem anomáliáit.

Bízunk abban, hogy az új általános ombudsman, aki a szakmai előélete alapján a zöld ügyek kitűnő ismerője, vizsgálatot kezd, hogy mennyiben érintik a levegő minőségének romlását az elmaradt kvótabevételek miatt kieső zöld beruházások.

Sajnos Szél Bernadett LMP társelnök nincs tisztában a korábbi szocialista kormányok klímapolitikai eredményeivel, erről tanúskodik szerdai közleménye. Az akkori 40 milliárd forint kvótabevétel nagyságrendekkel több, mint az Orbán-kormány bevétele.

Szabó Imre,
országgyűlési képviselő, az eddigi utolsó környezetvédelmi miniszter