mszp.hu | Gazdaság
2023. július 13. 12:34

„Megélhetési biztonságot!” fórum Szolnokon

„Megélhetési biztonságot!” fórum Szolnokon
„Az inflációt nem a háború okozza, hanem a kormány rossz gazdaságpolitikája, ezért is hívjuk mi orbáni inflációnak azt, ami most történik a gazdaságban” – mondta el a Szolnokon tartott „Megélhetési biztonságot!” fórumsorozat második állomásán Kunhalmi Ágnes, országgyűlési képviselő, az MSZ társelnöke. A rendezvényen jelen volt még Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, a Költségvetési Bizottság elnöke és Györfi Mihály is, Szolnok alpolgármestere is.

A rekkenő hőség ellenére teltházas politikai fórumot tartott az MSZP Szolnokon, ahol többek között elhangzott, hogy nem az emberekkel kellene megfizettetni a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következményeit, valamint, hogy hogyan lehetne másképp, emberközpontúbban kormányozni.

Kunhalmi Ágnes elmondta, a kormány nagyon rossz gázszerződést kötött Oroszországgal, ennek következtében szabadultak el az energiaárak is, a szerződés pedig nem engedi, hogy a magyar háztartások olcsóbban jussanak gázhoz. Az Európa-rekord hazai inflációhoz hozzájárul még a magyar fizetőeszköz évek óta tartó, tudatos gyengítése, a folyamatos viaskodás az Európai Unióval, továbbá az, hogy a kormány a világ legmagasabb áfájára még a kiskereskedelmi különadót is bevezette.

„Ezek azok az okok, amik miatt ilyen drágaság van a boltokban. Az orbáni infláció a kormány első megszorító csomagja” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes. „De most jön az igazi feketeleves, amit az emberek igazán meg fognak érezni a bőrükön” – tette hozzá. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, július 4-én a kormány kijelölte azt a munkacsoportot, amely eldönti, hogy az egészségügy, a szociális lakástámogatások, jövőre pedig az oktatás rovására fognak spórolni.

„Persze, hogy az MSZP ez ellen felemeli a hangját, hiszen megint az embereken fognak spórolni. Nem elég, hogy a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt ilyen magas az infláció, most még újabb megszorító csomagot készítenek elő” – mondta Kunhalmi Ágnes. Kiemelte, az MSZP-nek van programja, vannak javaslatai, hogyan lehetne az országot talpra állítani anélkül, hogy a megszorítások az emberek és a családok helyzetének további megnehezítését okoznák.

Az MSZP társelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány már a családtámogatásokon is spórolni fog, pedig ez a kormányzat eddigi zászlóshajója volt. Az MSZP szerint a kormánynak az adópolitikáján kellene változtatni, az emberek helyett a tőkét kellene megadóztatni, továbbá a társasági adót kellene növelni, hiszen a multik csak kilenc százalékon adóznak, ráadásul a kormány folyamatosan támogatja őket az adóforintokból, szemben a személyi jövedelemadóval, amely 15 százalék.

„Nem veszítené el Magyarország a versenyképességét, és mindjárt 1300-1500 milliárd forint áramolna a költségvetésbe. Nem kellene megszorító csomagokat lenyomni a magyar emberek torkán” – emelte ki az MSZP országgyűlési képviselője. Hozzátette, akkumulátorgyáraknak nyújtott több százmilliárdos támogatásokat is meg lehetne vonni, ugyanis irracionálisan sok támogatáshoz jutnak, pedig az akkumulátorgyárak amúgy is oda települnek, ahol az autógyártás zajlik. Emellett a kormányzati propagandára és a Pénzügyminisztérium költöztetésre szánt súlyos milliárdokból is vissza lehetne vágni, így nem az embereknek kellene megfizetni a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következményeit.

Kunhalmi Ágnes végezetül emlékeztetett mindenkit, nem szabad elhinni azt, amit a kormányzat propagandagépezete megpróbál elhitetni, a nyugdíjasok figyelmét pedig felhívta arra, hogy az Orbán-kormány rajtuk is hosszú évekig spórolt a 13. havi nyugdíj visszatartásával.

A fórumon felszólalt Vajda Zoltán is, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke. Elmondta, a Nemzeti Bank másodpercenként 5000 forintot veszít, a magyar gazdaság pedig lassan egy éve recesszióban van, az infláció pedig a múlt évben tervezett érték négyszerese. A jövő évi költségvetést „ócska, gagyi tákolmánynak” nevezte, amelyben valódi számok helyett „lottószámok szerepelnek”. Vajda Zoltán szerint a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai uniós forrásokat ne kapja meg Magyarország, miközben a jövő évi költségvetés számol az uniós források érkezésével. 

Az MSZP országjáró fórumsorozata keretében, amely a „Megélhetési biztonságot!” nevet viseli, korábban Székesfehérváron tartottak rendezvényt, az országjárás legközelebbi állomása pedig július 24-én Tapolcán lesz.