mszp.hu | Belföld
2023. július 24. 18:36

A Megélhetési biztonságot! fórum harmadik állomása: Tapolca

A Megélhetési biztonságot! fórum harmadik állomása: Tapolca
A hazai Európa-rekorder inflációt nem a háború vagy az uniós szankciók okozzák, hanem a kormány rossz gazdaságpolitikája, ezért lehet orbáni inflációnak nevezni a magyarországi áremelkedéseket. A Megélhetési biztonságot! fórumsorozat harmadik állomása Tapolca volt, ahol dr. Tóth Bertalan frakcióvezető, országgyűlési képviselő ismertette az MSZP javaslatait az újabb és újabb megszorításokra, valamint az orbáni inflációra. A Tamási Áron Művelődési Központ előadóterme megtelt a tapolcai érdeklődőkkel, a fórum házigazdája az MSZP Veszprém megyei elnöke, Hartmann Ferenc volt.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón dr. Tóth Bertalan kifejtette, hogy a hazai rekord magas inflációt nem a kormány által propagált okok gerjesztik, hanem a kormányzat elhibázott gazdaságpolitikája. Az egekbe szökő energiaárak, a szándékosan gyengített forint, valamint az extra adók, mint a kiskereskedelmi különadó, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy már hónapok óta Európa-bajnok a hazai áremelkedés. Az MSZP javaslatai pedig pont a nehéz helyzetbe került embereken segítenének, akik az átlag, vagy az alatti nyugdíjjal és keresettel rendelkeznek.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta, a párt javaslataival elsősorban a nehéz helyzetbe kerülteknek igyekszik segítséget nyújtani. A szocialista párt számos javaslattal élt korábban is. Ilyen volt az alapélelmiszerek ÁFÁ-jának nullára csökkentése, a kiskereskedelmi különadó eltörlése és a minimálbér adómentessé tétele is. Az utóbbira való igényt jól mutatja, hogy egy átlag alatt kereső családnak az alapvető kiadások elviszik a bevételük 2/3-át, míg ez az arány a magasabb jövedelműeknél csupán 40 százalék körül van. Dr. Tóth Bertalan elmondta, az MSZP által javasolt adócsökkentésekre lenne lehetőség, például a nagy multinacionális cégek adóterheinek növelésével, hiszen nem arányos, hogy míg a kiskeresetűeknek nyögnie kell a magasabbnál magasabb adóterheket, addig a multik külföldre viszik százmilliárdos bevételeiket. 

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, a kormány megszorító politikája csak tovább fog folytatódni. Ezt támasztja alá, hogy a fideszes kormányzat az újabb megszorításokat már bejelentette, hiszen nem rég derült fény arra, hogy átalakítják a családtámogatások rendszerét, valamint tovább csökkentik az egészségügyi, oktatási kiadásokat. A kormány tehát a jóléti kiadások visszavágásával készül jövőre, ez pedig a már amúgy is kilátástalan helyzetbe kerülteket fogja sújtani. Az MSZP frakcióvezetője kiemelte, a kormánynak nem a jóléti kiadásokon kellene spórolnia, hiszen számos más olyan terület van, melyek nem elsődlegesen fontosak, mégis rengeteget költ ezekre a kormány. Ilyen például a propagandára fordított súlyos százmilliárdos kiadások is.

Dr. Tóth Bertalan emlékeztetett, a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy nem érkeznek meg az uniós források Magyarországra, ez pedig csak annak köszönhető, hogy a kormány nem hajlandó teljesíteni az unió által kért feltételeket, melyek sok esetben a jogállamiság helyreállítására és a korrupció visszaszorítására vonatkoznak. A kormány magatartása okozza tehát azt, hogy ugyan várakoznak a támogatásokra és számolnak azokkal a jövő évi büdzsében, az mégsem érkezik Magyarországra. Az MSZP pontosan ezért sürgeti régóta a kormányt, hogy egyezzen meg végre az Európai Unióval, hiszen ezeket a támogatásokat az egyre nehezebb helyzetbe került emberek életének megkönnyítésére kellene költeni.

A szocialista frakcióvezető végezetül elmondta, az MSZP továbbra is abban hisz, hogy a helyi közélet irányítása az önkormányzatok feladata. Ezért a kormány által elvett feladatokat és jogokat vissza kell adni a városvezetéseknek, hiszen ezek az intézmények állnak a legközelebb a helyiek problémáihoz.

Kapcsolódó párttagok