mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 01. 18:07

Megélhetési válság van, rendkívüli parlamenti ülésre van szükség

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez augusztus 8-ára a hat ellenzéki frakció. Megélhetési válság alakult ki az országban, és tárgyalni kell az ezt enyhítő javaslatokról. Az MSZP otthonszigetelési program indítását kezdeményezi.

„A válságban nem lehet súlyosbítani a magyar emberek terheit!” – közölte Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a sajtótájékoztatón.

Elmondta: a kormány választási kommunikációja sok tekintetben hazugságra épült. Hazudtak a rezsivel, a KATÁ-val kapcsolatban, mégis van adóemelés. Hazudtak a stabilitással és a háborúval kapcsolatban is. A kormány mostanra erkölcsileg megbukott.

Az MSZP szerint nincs szükség áramáremelésre, ugyanis Paks el tudja látni a lakosságot 12 forintos árammal. És nincs szükség gázáremelésre se, ha igazat mondott Szijjártó Péter, miszerint a Gazprommal kötött szerződés bőven lefedi a lakossági szükségleteket, és biztosítja, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a lakossági fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen.

Az MSZP határozati javaslata az épületek korszerűsítéséről, szigeteléséről szól. Ebbe beletartoznak a Kádár-kockák, a panelek, régi családi- és társasházak energetikai korszerűsítése önerő nélkül. Ezt meg kell oldania a kormánynak. Az elmúlt 12 évben az EU adott erre támogatást, csak a kormány másra költötte a pénzt – mondta Kunhalmi Ágnes, hozzátéve: a kormány ne harcoljon az EU-val, hanem hívja le a forrásokat!

Az országos, átfogó otthonszigetelési program fogja biztosítani az olcsó, megfizethető rezsit és a fenntartható rezsicsökkentést – tette hozzá.