mszp.hu | Belföld
2022. június 07. 16:14

Megélhetést segítő csomagot a költségvetésbe!

Megélhetést segítő csomagot a költségvetésbe!
Az ország a Fidesz vezetésével megélhetési katasztrófa felé sodródik, ezért a szocialisták a jövő évi költségvetés tárgyalása során olyan létbiztonsági, megélhetést segítő csomagot javasolnak, mely megakadályozhatja a magyar családok lecsúszását – jelentette be a Parlamentben napirend előtt Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és országgyűlési frakcióvezetője.

„A Fidesztől már hallottuk, hogy kitől, mit, hogyan vesznek el. Egy dolgot azonban nem hallottunk: hogyan lesz megfékezve az infláció, van-e a kormánynak bármiféle terve a boltokban tomboló brutális drágaság ellen? Akarnak-e önök bármit is tenni azokért az emberekért, akik már most sem tudják megfizetni a napról napra dráguló élelmiszereket?” – szögezte neki a kérdést a kormánypárti képviselőknek.

„Ebben a válságos helyzetben segíteni kell az embereknek, ezért a költségvetés tárgyalása során egy létbiztonsági, megélhetést segítő csomagot fogunk javasolni. (...) amely megakadályozhatja a magyar családok, idősek és fiatalok lecsúszását. Ez a valódi magyar érdek!” – szögezte le.

További szocialista javaslatként ismertette: olyan szabályozást kell bevezetni, mely az „együtt sírunk, együtt nevetünk”-elv alapján lehetővé teszi, hogy a nagyvállalatok nyereségének egy részéből a dolgozók kapjanak azonos összegű juttatást.

Hozzátette: a nyereségadó tekintetében az MSZP szerint véget kell vetni annak, hogy a legnagyobb magyarországi vállalatok „gyakorlatilag nem fizetnek nyereségadót. Mi azt mondjuk, hogy a nagyvállalatok fizessenek magasabb adókulcs alapján társasági adót”.

Mint mondta, a Fidesz annyira „abszurd és szürreális helyzetbe kormányozta Magyarországot, „hogy ma már egy közszolgálati híradót könnyű összetéveszteni egy Bödőcs-szatírával”.

Példákkal indokolt: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László, tizenegymilliós karórában biztatja az alulfizetett tanárokat és tűzoltókat, hogy a tanároknak ott a szabad nyár, a tűzoltóknak meg az adrenalinlöket; a katás vállalkozók adóját pedig Parragh szerint meg kell emelni.

„Innen is üzenem: hagyják békén a katásokat, terheljék inkább a fideszes oligarchákat!” – jelentette ki Tóth.

Pedagógusnap alkalmából a tanárok bérrendezés helyett csak „szép üzenetet” kaptak, miközben a miniszterelnök havi kétmillió forinttal akarja emeltetni a másfélmillió forintos fizetését, hogy az igazodjon Kövér László házelnöki fizetéséhez - sorolta.

„Mi lenne, hogyha a pedagógusok és a szociális dolgozók fizetését is a Házelnök fizetéséhez igazítanánk?” – tette fel a kérdést a szocialisták társelnöke.

Hozzátette: ha a pedagógusok és szociális dolgozók csak Kövér fizetésének 15%-át kapnák, már az is azonnal 500 ezer forintot jelentene nekik, hiszen most egy kezdő tanár fizetése Kövérének csupán 8,5%-a, a szociális dolgozók pedig átlagban Kövér keresetének egytizedét kapják.

A frakcióvezető azt is az abszurditások közé sorolta, hogy a pandémia és a gazdasági válság ellenére tavaly a 100 leggazdagabb magyar vagyona 637 milliárd forinttal növekedett.

„Mi ez, hogyha nem extraprofit?” – mutatott rá, kiemelve: az Orbán-kormány megszorító rendeletéből hiányoznak a kaszinók, a NER oligarchái, az állami beruházások kivitelezői – akik, mint megjegyezte, közpénzből több mint ezermilliárd forintos árbevételt értek el –, és hiányoznak belőle „az olcsó magyar munkaerőn nyerészkedő” autógyárak, melyek „most is több százmilliárd forint nyereséget visznek ki az országból”.

„Elvárjuk, hogy ők se maradjanak ki az extraprofit utáni adózásból!” – követelte a frakcióvezető.

Kapcsolódó párttagok