Megelőzték a demokratikus önkormányzatok a kormányt az egészségügyben és a munkavédelemben!

Megelőzték a demokratikus önkormányzatok a kormányt az egészségügyben és a munkavédelemben!
Élen járnak mind a köznevelési intézmények fizikai és mentális egészségmegőrzésében, mind a településeken dolgozó közalkalmazottak és kényszerűen munkát váltókkal való törődésben.

A demokratikus összefogás a gyermekekre és a munkavállalókra is elsők között figyelt, ez továbbra is prioritás – erről beszélt Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere és Burány Sándor, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerda reggel az ATV Start című műsorában.

„Megrázóak azok az esetek mindenhol, amikor az egyik vagy mindkét szülőt elveszíti a gyermek, és nehéz egzisztenciális, szociális és érzelmi helyzetbe kerül. Ilyenkor minden segítséget meg kell adni” – mondta Őrsi Gergely reagálva arra, hogy a köztársasági elnök is alapítványt indított a járvány által károsult gyermekek számára, amit a maga részéről támogat, félretéve a pártpolitikát.

„Az államnak, az önkormányzatoknak szociális ellátás terén ez egy alapfeladatuk, ám ha plusz szereplőket lehet behozni, az még jobb, ezért csatlakoztunk ehhez mi is. Mindenkit arra kérünk, hogy a lehetőségeihez mérten támogassa ezeknek a problémáknak a csökkentését, akár közvetlenül, akár az önkormányzatokon át” – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Burány Sándor emlékeztetett, az MSZP és a Párbeszéd politikusai fizetésük egy jelentős részét minden hónapban vállaltan karitatív célra költik el. „Véleményünk szerint ugyanakkor generálisabb megoldásra van szükség: az árvaellátás összegét ebben a helyzetben fel kell emelni legalább 100.000 forintra”.

Az II. kerület szocialista vezetője rávilágított, a demokratikus összefogás önkormányzatai a munkahelyek védelmében is élen járnak. „Mi voltunk az az önkormányzat, akik nem csak a nyitás előtt teszteltük a közalkalmazottakat, hanem folyamatosan. Ez opcionális, de nagyon felelős munkavállalóink vannak: aki betegség tüneteit érzi magán, otthon marad”.

A teraszok újra nyitásával kapcsolatban hangsúlyozta, „Ami a teraszengedélyeket illeti, mi ott is már jó pár hete, hónapja bejelentettük, hogy év végéig a közterület használati díjat elengedjük. Az új teraszok engedélyezésének ügyében is természetesen már folytatjuk a konzultációkat, hogy ezek meg tudjanak nyílni”.

Reagálva arra, hogy Magyarországon az adatok szerint kevesebben veszítették el a munkájukat, mint sok más helyen, a Párbeszéd képviselője megjegyezte, a kormány nagyon rosszul bánik itthon a munkavállalókkal. „Ma már Európa legszűkmarkúbb, legérzéketlenebb munkaügyi ellátó rendszere a magyar, amely már csak legfeljebb 3 hónapra ad álláskeresési támogatást, szemben a 2010 előtti magyarországi állapotokkal, ahol ez 9 hónapig járt, és az európai gyakorlattal, ahol szintén sokkal több hónapra jár. Éppen a munkaügyi statisztikákból tudjuk, hogy nagyjából pont 9 hónap az, ami eltelik addig, amíg szerencsés esetben valaki újra munkát talál, ha elveszítette az állását”.

Őrsi Gergely rámutatott, az általa vezetett önkormányzatnál sokkal jobb a helyzet. „Mi nagyon figyelünk arra, hogy az önkormányzat állományában senkit se bocsássunk el; mindenkinek megtaláljuk a feladatot. Erre egy nagyon szép példa, hogy amióta ingyenes a parkolás, azóta a parkolóőreink részt vesznek a kerületünkben zajló tavaszi nagytakarításban. Ezt már sokadik alkalommal tartjuk a civilekkel közösen; ezúton is köszönjük nekik a több tonna szemét összegyűjtését a kirándulóhelyeken! Nagyban is látszik, hogy rajtuk kívül rengeteg ember váltott kényszerűen munkát, ők nem jelennek meg a statisztikában, de most nem a hivatásuknak megfelelő munkát végzik: mi velük is törődünk” – mondta a II. kerület MSZP-s polgármestere.

Kapcsolódó párttagok