mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy Szociális ügyek
2020. december 17. 11:53

Megemelt, differenciált családi pótlék azonnali bevezetéséért harcol az MSZP

Megemelt, differenciált családi pótlék azonnali bevezetéséért harcol az MSZP
Döbbenet: a legnagyobb nyomor közepette a kormány tavaszig lesöpörte a családok érdekében teendő legsürgősebb intézkedéseket!

Az egy főre jutó fogyasztás tekintetében a KSH-adatok alapján Magyarország már 2019-ben is szinte a legszegényebb EU-s ország volt. Hazánk érdemben már csupán a bolgárokkal versenyezhet – ennél jobb kormányzás szükséges, emelte ki Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Népjóléti bizottság elnöke csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

„Gazdasági állapotunk jobb, mint az egy főre jutó fogyasztás, és a kormányzati intézkedések keményen hozzájárulnak ehhez” – mutatott rá Korózs Lajos. Ez különösen sújtja a legtöbb családot, hiszen csupán a kétkeresős, kétgyerekes családok fogyasztása éri el az átlag körül értéket. Ott, ahol nincs két teljes értékű jövedelem, vagy pedig három vagy több gyerek van, ott már a szülők többsége és a gyermekek is szegénységben kénytelenek élni, ismertette.

Elmondta, a köztársaságpárti összefogásban a Párbeszéd viszi a szociális ügyeket, de az MSZP részéről ő is részt vesz a munkában, így ezt az Országgyűlés különböző szerveiben is ők képviselik elsősorban, ezen a területen pedig a legfontosabb a családi pótlékok ügye. „Gyalázatos, hogy a családi pótlék most már 11 éve egy huncut fillérrel nem emelkedett, pedig ez az az univerzális ellátás, amely garantáltan minden gyermekhez eljut! Az anyasághoz köthető támogatások sem növekedtek a kormány elmúlt tíz éve alatt. Sem a GYES mértéke nem emelkedett, sem az anyasági támogatás, sem a családi pótlék. Utóbbinál sokkal jobban, akár differenciáltan kéne célozni a kedvezményezetteket” – jegyezte meg.

A szocialista politikus nehezményezte, hogy a kormánypártok a legnagyobb téli nyomor közepén tavaszig bojkottálták a Népjóléti bizottság ülését, ahol több azonnali segítségről is lehetett volna tárgyalni, például a pedagógusok 100%-os táppénzének kifizetéséről. „Nyomorultul keveset keresnek a pedagógusok, ezért nem mernek teszteltetni, nem vállalják be, hogy éppen karácsony előtt a jövedelmük ilyen radikálisan, 60%-ra lecsökkenjen” – hívta fel a figyelmet.

„Ez a napirend is ott lett volna, és ott lett volna ráadásul egy másik napirend, amely megsegítette volna a gyerekeket karácsony előtt – szintén az MSZP indítványa volt –, hogy ahol a COVID miatt veszítette el a szülő az állását, kapjanak a gyerekek után egyszeri 50.000 forintot, de volt más indítvány is” – sorolta az MSZP a kormányról lepattanó javaslatait. „Milyen segítség az, amiről majd március elején tárgyal az országgyűlés, hogy karácsony előtt kapjanak segítséget a gyerekek” – fogalmazta meg egy kérdésben az országos felháborodást.

Végül a vakcinaregisztrációval kapcsolatban elmondta, a szakemberekre kell bízni a járvány kezelését. Bár a regisztráció aggályos adatgyűjtését nem kívánta kommentálni, annak kapcsán ismertette a Magyar Szocialista Párt általános álláspontját: „Sokkal, de sokkal nyíltabban kellene a kormánynak kommunikálni, megosztani az információt a szakemberekkel, a civil szervezetekkel és az emberekkel, és itt folyamatosan csak a titkolózás megy immár hónapok óta”.


 

Kapcsolódó párttagok