mszp.hu | Belföld, Külföld | Alkotmány
2021. október 28. 14:55

Megfizethetetlen árak: az adócsökkentés a megoldás

Megfizethetetlen árak: az adócsökkentés a megoldás
Korábbi ígéreteivel ellentétben nem hajlandó a kormány meglépni a szükséges árcsökkentő lépéseket.

Az alapvető termékek adócsökkentése csak az egyik egyre égetőbb intézkedés; a minimálbér adómentessé tétele, amit az új, nemzeti egységkormány fog kezdeményezni, még ennél is fontosabb – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese csütörtök reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Gazdasági szakemberek, hozzáértő emberek, a malomipari szövetség vezetői is nyilatkoznak, hogy sajnos a gabona és a liszt ára miatt a kenyér ára is emelkedni fog. Ezért olyan eszközökhöz kell nyúlni, amivel azonnali segítséget lehet nyújtani az embereknek” – mutatott rá Komjáthi Imre.

Emlékeztetett, az MSZP-nek több ilyen javaslata is volt, ami azonnali segítséget nyújthatna. „Például a minimálbér adómentesség tétele, amivel pénzhez tudjuk juttatni azonnal az embereket úgy, hogy az a vállalkozásoknak gyakorlatilag nem kerül semmibe! (…) Be kell fagyasztani azonnal a benzin áremelkedését is: ezt úgy lehet megtenni, hogy csökkentik rajta a jövedéki adót” – emelte ki.

„Elmondtuk év elején is, hogy a 3,6%-os minimálbér-emelés el fog inflálódni. Meg is történt! Emlékezzünk arra, hogy a közmunkások év elején napi 72 forint béremelést kaptak, ami két tojásra sem elég! (…) Még mindig 264.000 ember van a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében munkanélküliként, akiknek a fele semmilyen ellátást nem kap. Tehát tömegével vannak emberek, családok bajban, akiken azonnal lehetne segíteni” – húzta alá.

„Itt az MSZP javaslata: csökkentsék a benzin jövedéki adóját, legyen 5% az alapvető élelmiszerek áfája, és általában az élelmiszerek áfája ne legyen magasabb 18%-nál” – szólította fel a kormányt a vezető szocialista politikus.

Kérdésre elmondta, ha most az MSZP lenne kormányon, mindent megtenne annak érdekében, hogy könnyítsen az emberek helyzetén. „Például csökkentenénk az áfát. Igaz, mi nem is kerültünk volna ilyen helyzetbe bizonyos kifizetések tekintetében, mert nem oda szórtuk volna a pénzt, ahová a kormány: luxusberuházásokra, vadászati kiállításra és még hosszan sorolhatnánk. Mi az emberekre költöttük volna” – szögezte le.

„Orbán Viktor még azt mondta év elején, hogy őt, mint bérből és fizetésből élőt megcibálta a járvány. Hát, csókoltatjuk a miniszterelnök urat, nem kellett volna nagyon sok magyar családnak, hogy megcibálja a járvány. Ha akkor is hallgattak volna az ellenzékre, az embereknek meg az önkormányzatoknak adtak volna pénzt, és nem az oligarchák zsebét tömték volna” – hangsúlyozta az MSZP elnökhelyettese.

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12

Kapcsolódó párttagok