Népszava
2011. október 21. 09:48

Megfizetjük a gazdaságpolitika árát

Több nagy hitelminősítő is meglebegtette Magyarország leminősítésének lehetőségét a bóvli kategóriába. Ettől amúgyis már csak egyetlen lépcső választja el az országot. A hitelminősítők döntően a reálfolyamatokat veszik figyelembe, de a kormányzati megnyilatkozások is elbillenthetik a mérleg nyelvét a jó, vagy éppen a rossz irányba - vélik a szakértől. A leminősítés növelheti az állampapír hozamokat, kamatemeléshez vezethet, és emelheti az ország kockázati felárat is.

Románia már a bóvli kategóriában van, de akár már az év végén, vagy 2012-ben Magyarország is követheti. Sok múlik azon, hogy a világ nagy hitelminősítői milyen képet alakítanak ki az országról. A végtörlesztést is számba veszik ezek a cégek és nem éppen előnyként értelmezik. A Népszava információi szerint korábban is jártak itt szakértők, de jövő héten is Budapestre látogat az egyik hitelminősítő intézet csapata, hogy a helyszínen tájékozódjék egyebek mellett kormányzati tisztviselőkkel, piaci elemzőkkel, a jegybanki szakemberekkel folytatott megbeszéléseken.

A szakértők még az év vége előtt elkészítik a jelentésüket, s a minősítésekhez úgynevezett kilátásokat is hozzá csatolnak. Spanyolországot ugyan leminősítették, de még mindig a jó adós kategóriában van és nem is kapcsoltak hozzá negatív kilátást, vagyis nem számítanak egyelőre további leminősítésre. A Fitch Ratings' a Széll Kálmán terv bemutatása után nyáron stabilra változtatta Magyarország besorolását, de a Moody's és a Standard & Poor's (S&P) negatívon hagyta. A két utóbbi intézet úgy látja, nem jó irányba mennek a dolgok. A következő lépésük már a leminősítés lehet, ami Magyarország számára a bóvli kategóriát jelenti.
Ezek a küldöttségek azt vizsgálják, hogy hogyan változott az adósnak, ebben az esetben Magyarországnak a hitel visszafizetési képessége - említette Suppán Gergely a Takarékbank elemzője. Elemzők a korábbi történéseket, hogy következtetéseket vonjanak le a jövőre vonatkozóan. A hitelminősítő emberei figyelembe veszik egyebek mellett a kormányzat fiskális politikáját, az államadósság refinanszírozását, azt, hogy a kabinet milyen lépéseket tesz, vagy nem tesz az államadósság finanszírozásának fenntarthatóság érdekében, hogyan és miért változott az elmúlt időszakban az államadósság és végül, de nem utolsó sorban, számba veszik a gazdaság teljesítőképességét.

A bóvli kategóriát a kifejezetten kockázatkedvelő befektetők választják, de ezért az adott fizetési nehézségekkel küzdő állam papírjaitól az átlagosnál jóval magasabb hozamot várnak el - mondta Suppán Gergely. A bizonytalanságot az is okozza, hogy az indikátorok egy részének Magyarország megfelel, míg másokat tekintve a bóvli kategória is szóba jöhet. A Fitch szerint önmagában a végtörlesztés miatt még nem indokolt a leminősítés, de más hitelminősítőknél éppen ez eshet súlyosan a latba- tette hozzá Suppán Gergely.

Ha egy országnak jól működik a gazdasága, de esetleg nőttek a kockázatok, nőtt az államháztartás hiánya, de éppen a gazdaság bővülése okán az államadósság finanszírozása nem jelent gondot, akkor azt pozitív jelzésként értékelik.
Formálisan ugyan kedvező a hazai összkép, csökkent az államadósság, akár még költségvetési többlet is lehet, de még jövőre is 3 százalék alatt maradhat, de az ország kockázati felár, a CDS, jócskán megemelkedett - említette Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Idén májusban még csak 250, jelenleg már 500-550 bázispont a CDS.

Jövőre sajnos az ország teljesítménye is gyengébb lesz, mint korábban gondoltuk, s azt is tudni kell, hogy az idei kedvező adatok, az államadósság, a költségvetési hiány csökkenés csak átmeneti, egyszeri intézkedéseknek köszönhető - figyelmeztetett a Takarékbank elemzője. Ezeket a hitelminősítők is látják, nem lehet "átverni" őket.
A hazai folyamatok nem javultak a második félévben sem, ami némi változást jelent, hogy a Széll Kálmán tervben felvázolt szerkezeti reformok nem valósultak meg, de egyéb intézkedésekkel, kiadás lefaragásokkal, amit nem vert nagy dobra a kormány - az önkormányzati rendszer átalakítása, az egészség- és oktatásügy költségvetésének csökkentése- valamiféle szerkezeti reformokat mégis csak belecsempészett a kabinet a 2012-es költségvetésbe - jegyezte meg Török Zoltán. A bevételeket pedig áfa emeléssel, chipsadóval, a kötelező gépjármű-felelősség biztosításra (kgfb) kirótt baleseti adóval igyekszik növelni a kormány.
Összességében a jövő évet tekintve nagy a bizonytalanság, nem látni, hogy növekedés, vagy inkább visszaesés lesz, nem tudni, hogy a kormányzat teljesíti a vállalásait vagy sem. A hitelminősítők többsége várhatóan fenntartja a negatív kilátásokat.

Nem kizárt, hogy akár már idén a bóvli kategóriába sorolja egyik vagy másik hitelminősítő az országot, s ezt a piac részben már beárazta a forint árfolyamába, állampapír hozamba a várható 15-20 százalékból legalább 5-10 százalékot - mondta Suppán. Ez 300 forintnál magasabb euró és 250 forintos, vagy annál is magasabb svájci frank árfolyamot jelenthet. Jó néhány nagy befektető, például nyugdíjalapok szabályzatában szerepel, hogy bizonyos kategóriájú papírokat nem tarthatnak, el kell adniuk, így a bóvli kategóriás államkötvényektől is meg kell szabadulniuk. Ez nagy zavarokat okozhat a magyar állampapír piacon is. A mostani 8-9 százalékról 50-100
bázisponttal is emelkedhetnek a hozamok. Növekedhet az államháztartási hiány, vagy további megszorításokra kényszerülhet a kormány. A jegybank is emelheti a leminősítés miatt az alapkamatot.

Az államadósság már eleve nőtt a forint gyengülés miatt, hiszen az adósság 60 százaléka devizában van, de a bóvli besorolás tovább emelheti a mértékét. Beindulhat egy olyan spirál, hogy a kedvezőtlen folyamatok miatt egyre több hitelminősítő dönthet a leminősítés miatt.

A reálfolyamatok a fontosabbak, de a kormányzati tényezők, illetve a kormánypárt vezető politikusainak megnyilatkozásai is billenthetnek a mérleg nyelvén, ezért most talán azt a mondást kellene megfontolni, hogy hallgatni arany - vélte Török Zoltán.

Bihari Tamás / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=483362