Népszava
2012. május 19. 11:12

Megfojtja a Fidesz a vetélytársakat

A következő két évben kivéreztetné, a 2014-es kampányra pedig anyagilag "leterítené" az ellenzéki pártokat Orbán Viktor ötlete az állami párttámogatások megvonásáról.

Bár a legnagyobb összegtől a Fidesz esne el, mégis a kormánypárt érezné meg ezt legkevésbé. A látványos és haszontalan projektekre eltapsolt állami tízmilliárdok, vagy az unortodox gazdaságpolitikai lépések okozta károk mellett álságos a javaslat spórolásra hivatkozó indoklása.

A többpárti demokráciát közvetlenül nem számolja fel, de a pártok - főképp az ellenzékiek - működését gyakorlatilag ellehetetleníti Orbán Viktor ötlete a pártok állami támogatásának megvonására. A maga részéről a Fidesz nagy rizikót ezzel nem vállal, viszont a következő két évben kivéreztetnék az ellenzéki pártokat: a szerencsésebbek a tagdíjakból és adományokból talán elvegetálnak a következő időszakban, viszont aligha marad 2014-re annyi pénzük, hogy a választási kampányban hallatszódjon a hangjuk. A Fidesz politikai vetélytársait - jobb- és baloldalon egyaránt - legyengítő javaslatot a miniszterelnök az állami takarékoskodással indokolta az Origo.hu beszámolója szerint.

A spórolási szándék ugyanakkor álságos, mikor a kormány adóforintok tízmilliárdjait szórja el különböző célokra az alaptörvény asztalától a nemzeti konzultációkon át a felcsúti- és más futballstadionokig és a Fidesz-közeli cégek kistafírozásáig. Ezzel szemben a pártpénzek megvonásával 2,5-4,8 milliárdot lehet spórolni. A pártok közvetlen állami támogatása az idén 2,5 milliárd. A Fidesz 1 milliárd 55 millió, az MSZP 521, a Jobbik 448, az LMP 249, a KDNP 233 milliós támogatást kap. (A Házba nem jutott be, de az 1 százalékos eredményt elérte, így az MDF - ma már JESZ - is 49 millióhoz jut.) A pártalapítványok ezen felül 1,2 milliárdot, a frakciók pedig további 1 milliárdot kapnak. Azt nem tudni, hogy az összes támogatást elvennék-e.

Bár a Fidesz esne el a legtöbb pénztől, ezt kevésbé érezné meg. A tavalyi évet minden parlamenti párt többlettel zárta, de a Fidesz a legtöbbel: amellett, hogy 600 milliónyi tartozását fizette vissza, 129 milliója megmaradt. A hivatalos számokban azonban nincs benne, hogy mennyihez jut a párt "holdudvara". Mivel a pártok többségénél a tagdíjakból és adományokból nem sok folyik be, az állami támogatás megvonásával legnagyobb bevételi forrásukat veszítenék el. Az állami támogatás aránya a Fidesznél és az MSZP-nél is magas, de a KDNP, a Jobbik és az LMP költségvetésében eléri a 90 százalékot. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azt javasolta, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a pártok a tagdíjakból és adományokból tartsák fenn magukat két éven át. Ez a Fidesznél azért sem lesz nehéz, mert erős a fizetési fegyelem.

Az Index.hu felhívta a figyelmet arra is, hogy a kerületi polgármester és parlamenti képviselőről, Ughy Attiláról elnevezett Ughy-adó a pártkassza egy további fontos bevételi forrása: a párt parlamenti-, önkormányzati illetve állami tisztséget viselő tagjai jövedelmük 2 százalékát fizetik be. Ilyen, a Fidesz révén "megszerzett" adózó állásból pedig sok van, így ez éppen a hatalomban töltött időszakban hoz jelentős bevételt - írták.

Az MSZP frakcióigazgatója úgy vélte, parlamentáris demokráciákban a pártoknak fontos szerepük van, a javaslat pedig a működésüket korlátozná. Tóbiás József szerint ha átlátható gazdálkodási szabályok hiányában kiiktatják az állami támogatást, az utat nyit az oligarchák, a gazdasági hatalom birtokosai előtt, hogy befolyásukat a politika világában érvényesítsék. Megjegyezte: a pártok költségvetési támogatásának megvonásával 250-300 év alatt lehetne annyi megtakarítást elérni, amekkora kiesést az egykulcsos adó évente okoz a büdzsének. Az LMP-s Karácsony Gergely pedig úgy vélte, ha a Fidesz annyira jól áll, hogy le tud mondani évi egymilliárd forintról, akkor az azt jelenti, vannak más forrásai is, "olyan források, amelyek miatt Magyarországon az elmúlt húsz évben folyamatosan növekedett a korrupció".

Problémásnak tartják a kérdést az elemzők is: ugyan a kormányzati megbízásokkal gyakran "kitüntetett" Századvég Alapítvány szerint a Fidesz a fő vesztese a tervezett intézkedésnek, a Magyar Progresszív Intézet és a Political Capital szerint egyértelműen a mindenkori ellenzéki pártok lennének azok. Sokak szerint az ellenzéki pártok működésének anyagi bázisát ellehetetlenítő lépés beleillik a kétharmados hatalommal visszaélve hozott döntések sorába, melyekkel a Fidesz hosszú időre bebiztosította magát a közhatalmi posztokon, magának kedvezett a választójogi törvény átírásával is, most pedig előrelátóan ellehetetleníti politikai vetélytársait. Mások emlékeztetnek a Wikileaks-en kiszivárgott, Orbánnak tulajdonított 2007-es kijelentésre is: "Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed".

NÉPSZAVA-összeállítás /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=551458