mszp.hu | Belföld
2021. április 22. 07:29

Meghaladni az elmúlt 30 év politikáját

Meghaladni az elmúlt 30 év politikáját
Az MSZP szabad, demokratikus, igazságos, szolidáris és klímatudatos országot szeretne építeni, több ponton meghaladva az elmúlt 30 év politikáját is – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az Új Egyenlőség társadalomelméleti magazinnal készült interjúban szerdán.

Ez a szocialisták számára korszakváltást jelent: a 2010 előtti baloldali politika, a Blair-féle harmadikutas szociáldemokrata politika „a nagy reményeket nem váltotta be”; a 2008-as pénzügyi válság rávilágított arra, hogy nem működőképes modell. Ezt nemcsak az MSZP, hanem az európai szociáldemokrata pártok is megszenvedik – mondta a társelnök.

A nyugat-európai világot jellemző jóléti állam politikája sokakat felemelt, de elkövetkezett egy pont, amikor a szociáldemokrácia kiegyezett a nagy multinacionális érdekekkel, és lezárta ezt a felemelkedési pályát – mondta.

„Szeretném azt itt rögzíteni, hogy amit a Fidesz most csinál, az egy nettó neoliberális gazdaságpolitika, ami minden téren a tőke érdekeit szolgálja ki” – jelentette ki a társelnök, hozzátéve: az Európai Unió is ezzel nézett szembe. De míg az EU 2008-ban a tőkeérdekeket néző megszorító politikát követelt, a mostani járvány- és válságkezelésben szolidaritásra alapuló, segítséget célzó pénzügyi programot valósít meg.

„Az MSZP is lezárta ezt az időszakot. Szakít ezzel az időszakkal.” „Szembenéz a saját múltjával, (…) ezért is fontos maga a korszakváltás kifejezés” – mondta.

Tóth „szívügyének” nevezte a párt Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programjában megjelenített gondoskodó államot, mely azonban csak jogállami keretek között tud működni, ahol elengedhetetlen a transzparencia, az átláthatóság, a törvény előtti egyenlőség, a bírói függetlenség és a társadalmi párbeszéd.

Ez „a garancia arra, hogy a juttatások, a támogatások, a segítség (…) oda jusson el, ahol szükség van rá” – hangsúlyozta. „Minél több támogatás jusson el közvetlenül az emberekhez, (…) minél kevesebb transzfer legyen benne” – mondta, szembeállítva ezt a Fidesz gyakorlatával, ahol a közbeiktatott szereplők miatt minden programnál „egyre fogyatkozik” a támogatás, „kézen-közön egy jó része el is tűnik”, mire eljut a címzetthez.

A jövő megóvását is elengedhetetlennek nevezte, ami nem azt jelenti, „hogy az MSZP bezöldül”, hanem hogy nyitott azokra a zöld gondolatokra, amelyeket egyre többen vallanak az országban, és egyre komolyabban képviselnek politikai pártok is az ellenzéki oldalon.

Az MSZP elköteleződése nagyon erős az egészségügyben, az oktatásban, az esélyteremtésben, a megélhetés minimumának megteremtésében. „Zászlóshajója” az MSZP tervének a bérlakásépítési program, mely az önkormányzatok főszereplésével segíthet a fiatal párok életkezdésében és ösztönözheti a gyermekvállalást, de választ adhat az építőipar aggodalmaira is, hogy „jön az ellenzék és nem lesznek beruházások”.

„Ugyanezt a megrendelésállományt lehet biztosítani társadalmilag sokkal hasznosabb beruházásokra, ahol már nem arról szól, hogy jön a Mészáros Lőrinc, vagy Garancsi István”, és a több tíz- vagy százmilliárdos megrendelésből „hazaviszi a 30-40 százalékát”, hanem a helyben működő vállalkozások jutnak komoly megrendeléshez, a fiatalok pedig lakhatási lehetőséghez.

A lakbértámogatás és a lakbérplafon szintén a lakhatási lehetőségeket segíti, de a program fontos eleme a fiatalok „minimumöröksége” is: a szocialisták sokkal jelentősebb állami támogatást szeretnének adni a megszületendő gyermekeknek úgy, hogy mire a 18. évüket elérik, nem hitelt kell felvenniük az életkezdéshez. Ezt segítené az is, hogy a felsőoktatási helyek 90%-a államilag finanszírozott legyen. A hiteleket ugyanis majd vissza kell fizetni, ahogy a hitelmoratórium körüli „feketeleves” is mutatja – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy programjuk mely eleme lesz biztosan benne a hatpárti közös programban, Tóth azt felelte: „garanciát tudok arra vállalni, vagy talán fogadást merek rá kötni, vagy ígéretet tudok rá tenni”, hogy biztosan lesz hatpárti előrelépés a tradicionális szociáldemokrata alapértékeket, a munkavállalói jogok és a szakszervezetek megerősítését illetően, mert maga a hatpárti együttműködés a rabszolgatörvény elleni közös fellépéssel indult el.

De a bérlakásépítésről és a nyugdíjrendszer átalakításának szükségességéről is nagyon hasonlóan gondolkodik a hat párt. „Egy ilyen neoliberális, populista, jobboldali rezsim által kialakított Magyarországgal szemben a gondoskodó állam, az emberek középpontba helyezése, ebben nincs vita” közöttük – mondta.

Hangsúlyozta: az MSZP „nem akarja leuralni” az együttműködésnek ezt a részét sem, hanem továbbra is motorja, kovásza kíván lenni, többek között a szintén „szívügyének” számító Szociális Demokrácia Intézet és mintegy 150 szakértő által készített javaslatokkal, háttéranyagokkal, számításokkal. Nekik itt is megköszönte a munkájukat.

A társelnök kiemelte: 2022-ben kormányváltás esetén olyan kihívással fognak szembenézni, ami, „nem nagyon tudom, hogy volt már a történelemben, hatpárti koalíció?” A mostani időszak mindenesetre segít elmélyíteni az együttműködést, amely választási siker esetén a következő kormány sikerességét megalapozza, „és az MSZP ebben nagyon-nagyon eltökélt, hogy ezt a hatpárti együttműködést egyben tartsa” – mondta.

 

 

Kapcsolódó párttagok