Megint szervezetten szállították a szavazókat Fóton?

Bizonyítékai vannak az összefogás fóti jelöltjének arról, hogy a most vasárnapi választáson szervezetten szállították a szavazókat, ezért megtámadta a végeredményt - legalábbis ezt állítja Takács István. A szocialista politikus sajátos fóti smsekről, becsületsértő szórólapról és Kubatov-listáról is beszél.

Több, az időközi választás eredményét befolyásoló kampánycsendsértés miatt nyújtott be kifogást a helyi választási bizottsághoz Fót ellenzéki polgármester-jelöltje. Az MSZP, pontosabban az összefogás színeiben indult Takács István a Népszabadságot arról tájékoztatta: az aktivistáktól, szavazópolgároktól érkezett jelzések és bizonyítékok alapján kénytelenek voltak megtámadni a most vasárnapi választás végeredményét.

Fóton azután volt szükség időközi polgármester-választásra, hogy a fideszes polgármester, Cselőtei Erzsébet lemondott posztjáról és önkormányzati mandátumáról is. A tavaly év végén kiírt időközi voksoláson még Takács István (MSZP-Összefogás) nyert, a függetlenként induló Bartos Sándor akkor a második helyet szerezte meg, a Fidesz-KDNP által tavaly támogatott Földi Pál pedig „csak” a negyedik lett a városvezetésért folytatott versenyben.

A kampánycsendsértések (így többek között a Jobbik támogatói által rögzített, állítólagos szervezett szavazószállítás) miatt most hétvégén megismételt választáson a jobboldalhoz köthető jelöltek többsége – így például Földi is – visszalépett, a kormánypártok pedig ezúttal már Bartos mögött sorakoztak fel, méghozzá sikerrel: a legutóbb győztes Takács István ugyanis ezúttal hét százalékkal lemaradt Bartos mögött. Az ellenzéki Összefogás jelöltje a Népszabadságnak korábban azt mondta: tiszteletben tartják a választáson részt vevő fótiak akaratát és továbbra is elkötelezettek a város fejlesztése és egy élhetőbb Fót kialakításában.

Takács ugyanakkor lapunk kérdésére elmondta: konkrét bizonyítékok, fényképfelvételek állnak rendelkezésükre arról, hogy az egyik fóti szavazókörhöz egy fehér mikrobusszal, több fordulóban, vélhetően szervezetten szállítottak több szavazópolgárt is. A politikus beadványában szorgalmazta, hogy a választási bizottság kérje be és nézze meg a terület biztonsági kamerájának felvételét is az ügyben. Takács István hozzátette: az eredményt megtámadó beadványban azt is kifogásolták, hogy a választás napján a személyét érintő, állítása szerint tartalmában valótlan és becsületsértő szórólapokat dobtak be a helyiek postaládájába, amely szintén befolyásolhatta a választás eredményét. Az összefogás politikusa szintén megpanaszolta a bizottságnál, hogy több fóti is sms-üzenetet kapott a voksolás napján, amelyben azt írták: „szoros eredmény várható, ezért minél többen menjenek el szavazni.”

Takács István azt is állítja, hogy győztes ellenfele, Bartos Sándor függetlenként szabálytalanul használta a Fidesz és a KDNP logóját választási szóróanyagain, ráadásul – tette hozzá – a választás idején Bartos Sándort, mint feladót szerepeltető, névre szóló borítékokat osztottak ki több helyi választónak is. „Vélelmezhetően a Kubatov-lista alapján kaptak választási anyagokat az érintettek, de hiba csúszhatott a Fidesz rendszerébe, mert az egyik támogatónk is kapott belőle” – tette hozzá Takács István, aki a felsorolt ügyeket összefoglaló beadványát a keddi napon kivizsgálásra el is juttatta a helyi választási bizottságnak.