Belföld | Klik modern oktatás
2014. január 10. 17:25

Mégis az inkvizíció eszközeivel él a kormányzat az iskolákban?

Átlépte az abszurditás határát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK): sajtóhírek szerint az idei év eszközszükségleteinek biztosítására több mint 280 magyarországi börtönökben gyártott terméket tartalmazó listát mellékelt az iskolaigazgatók számára.

Megdöbbentő, hogyan szerepelhet ezen a listán például a bilincstartó tok, gyorstok (pisztolyhoz), könnyfakasztó tartó tok (könnygázhoz), lábujj-címke (hulláknak), temetői fejfa, tonfatartó, zárkabútorzat fából.

Amit a jelenlegi kormányzat az oktatásban csinál, annak kulturális előképe az inkvizíció. A túlzott központosítás és uniformizálási törekvés az egyen tartalom és tankönyvek, a központi szakfelügyeleti rendszer, a kötelező pedagógus kar, a megalkotni kívánt etikai kódex és az egész „egyiskolás” rendszer mind a központi akarat kizárólagos érvényesülését és az egyen gondolkodást hivatott biztosítani. A mai hír alapján úgy tűnik, az Orbán-rezsim már az inkvizíció gyakorlatát is megvalósítaná az iskolákban.

Szellemességnek szánt olcsó poénok, cinikus üzengetések és fenyegetések, valamint szakmaiatlan lépesek sorozata után épp itt az ideje, hogy a kormány befejezze a tevékenységét, mert hát a tonfatartó mégsem azonos a tolltartóval. A hatalmi szóval történő, minden szakmai kritikát félresöprő központosítás egyértelmű kormányzati kudarc: az MSZP ezért arra szólítja fel Hoffmann Rózsát és a KLIK-et, hogy a ciklusból hátralévő időszakban inkább ne csináljon semmit.

Az MSZP kormányra kerülve megszünteti a Fidesz-KDNP megfélemlítésen és diktátumokon alapuló intézményeit. Az oktatás szereplőinek bevonásával valódi partnerségen alapuló, modern iskolarendszert alkotunk.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP elnökségi tagja