2011. január 19. 17:54

Mégis jön a svéd modell?

Az Orbán-kormány állami nyugdíjrendszert érintő tervei ugyan még mindig nem ismertek, de a miniszterelnök napokban tett nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a Fidesz-KDNP kormány - bár korábban ezt tagadta - mégis a svéd modell bevezetését tervezi.

Orbán Viktor a Wall Street Journalnak azt mondta, az állami nyugdíjalap a jövőben nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed a nyugdíjjárulékokból. Ez a svéd nyugdíjmodell egyik alapelve, egyben legnagyobb hátránya, hiszen a kifizetett nyugdíjak összege a befizetésektől függően akár csökkenhet is. Ha a kormány valóban tartja magát a kormányfő utasításához, akár 20-25 százalékkal is csökkenhetnek a nyugdíjak Magyarországon.

Orbán Viktor minapi kijelentése (esetleg bejelentése) után minden ellátásáért aggódó idős ember joggal teheti fel a kérdést: igaz, hogy a kormány svéd nyugdíjmodell bevezetésére készül, annak minden következményével, beleértve a nyugdíjkorhatár 70 évre emelését, valamint a nyugdíjak drasztikus csökkentését? Igaz továbbá, hogy tervbe van véve a 65 éven felüliek száz százalékos utazási kedvezményének, valamint a gyógyszerkasszának a megkurtítása?

Az MSZP szeretné felhívni a kormány figyelmét, hogy kötelessége tájékoztatni a magyar társadalmat a készülő kiadáscsökkentő csomagjának részleteiről még azelőtt, hogy Brüsszelben bemutatná a terveit.

Az embereknek joguk van tudni, hogy a Fidesz-KDNP korábbi választási ígéretével ellentétben milyen megszorításoknak néznek elébe 2011-ben.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja