mszp.hu | Belföld
2020. október 19. 19:37

„Mégis, mi a csudát csinálnak Önök?!”

Járvány van, gazdasági válság van, szociális válság van, és Önök nem csinálnak ellene semmit! De az biztos, hogy nem azt, amit kellene – szólította meg a kormánypárti képviselőket Tóth Bertalan, az MSZP elnöke napirend előtt a Parlamentben hétfőn.

„Mégis, mi a csudát csinálnak Önök?!” – tette fel a kérdést.

Azt mondta: a kormánypártiaknak nyáron „a börtön elkerülése érdekében látni kellett a tengert”, e helyett azonban a járvány 2. hullámára kellett volna készülni.

Ez nem történt meg: „Mára fogalmuk sincs, hányan betegedhettek meg, vagy hányan hordozzák a vírust! Így lehetetlen érdemben védekezni is ellene. Önök lényegében alibitevékenységgel szemlélik a járvány terjedését” – mondta.

Azt mondta: a kérdés annak a több százezer embernek a sorsa, akinek megszűnt az állása és nincs semmilyen ellátása; a közel 100 ezer egyéni és kisvállalkozóé, akiknek megszűnt az árbevétele; a szülőké, akiknek beteg vagy karantén alá vont gyermekükkel otthon kell maradniuk.

„Az iskolák úgy várják az őszi szünetet, mint a Messiást, a családok pedig aggódnak a megélhetésük miatt” - húzta alá.

A kormány érdemben nem erősítette meg a szociális hálót, nem biztosította a túlélés esélyét azoknak, akiknek megszűntek a tartalékaik, nem emelte az álláskeresési járadéknak sem az összegét, sem az időtartamát, és nem emelte az alanyi jogon járó juttatásokat.

Beterjesztett viszont sürgősséggel, a járványra hivatkozva, olyan indítványt, amely a Szerencsejáték-törvényben rendezné, ami a NER-oligarcháknak fontos. „Rendkívül fontossá vált az is, hogy egy Orbán Balázs államtitkár által vezetett magánalapítvány értékes ingatlanokhoz jusson, legyen ez egy volt tiszti kaszinó Pécsett vagy a vitorláskikötő Révfülöpön. Már a látszatra sem adnak” - mondta.

Úgy folytatta: a kilátástalan helyzetbe került, turizmusból, idegenforgalomból élő fővárosi kisvállalkozók megsegítésére viszont nincs pénz.

Kiemelte: „A hab a tortán, hogy a bírói pályán nulla percet eltöltő, a bírói kar által elutasított jelöltet kívánnak a Kúria élére megválasztani. (…) Ezt biztos tanítani fogják még a jogi egyetemeken a magyar jogtörtének kurzusokon. Persze, ha még lesz jogászképzés Magyarországon.”

„Ez jogtörténeti pillanat” – húzta alá, kiemelve: „az ilyen lépések miatt van vita az Európai Unióban, és éppen ezért nem érkezik meg a válságkezelő támogatás Magyarországra”.

Kijelentette azonban: „a Fidesz bűnei ellenére” van remény, hiszen a tavalyi önkormányzati választások megmutatták: a demokraták le tudják győzni az önkényuralmat, azóta pedig kialakultak a szabadság kis szigetei, ahol nem kell félni, és ahol az önkormányzatok valóban az ott élő emberekért dolgoznak.

„Van remény! (…) Elérhetjük, hogy ne a Fidesz központjában döntsék el, hogy mire van szükség Pécsett, Tatabányán, vagy akár Miskolcon!” Elérhető az is, hogy az uniós pénzeket közvetlenül a települések kapják – jelentette ki, hozzátéve: ezért is támogatja az MSZP a Karácsony Gergely és a Szabad Városok Szövetsége által meghirdetett helyi népszavazásokat.