mszp.hu | Belföld | helikopter beszerzés
2015. január 27. 18:36

Mégis mit csinált eddig Hende Csaba?

Az éves feladatszabó értekezleten a honvédelmi miniszter többek között sürgető helikopterbeszerzésről, honvédelmi szakpolitikai programok kidolgozásának és a magyar hadiipar fejlesztésének szükségességéről beszélt. Hende Csaba csak most ébredt volna rá mindezek szükségességére? Hol volt az elmúlt 5 évben, mialatt nem történt semmilyen előrelépés ezekben a kérdésekben?

Ismét bebizonyosodott, hogy Hende Csaba eddig szakpolitikai koncepció nélkül vezette a honvédelmi tárcát, miközben elmaradtak az ország biztonsága szempontjából olyan szükséges fejlesztések, mint például a helikopterbeszerzés. Az ígéretekkel szemben semmit nem haladt előre a magyar hadiipar fejlesztése sem.
 
Külön kérdéseket vet fel, hogy a miniszter miért hozna létre új Beszerzési Hivatalt, hiszen 2 éve éppen ő hozta létre a közbeszerzések lebonyolításáért is felelős Védelemgazdasági Hivatalt? Miért kell immár sokadszorra átszervezni a beszerzésekért felelő szervezetet? Esetleg a választások előtt pár nappal végrehajtott botrányos orosz helikoptervásárlás tanulságait vonta le a miniszter?
 
Hende Csaba miniszterségének eddigi mérlege rendkívül lehangoló: az elmúlt években több mint 200 milliárd forintot vontak ki a védelmi költségvetésből, a Honvédség eszközei végletekig elavultak, képességei nagy része a megszűnés határára került. Ezek alatt hagyta, hogy Orbán Viktor egyszerű propagandaeszközként használja a Magyar Honvédséget!
 
A miniszter legfrissebb kijelentései nyomán ismét bebizonyosodott: a honvédelem politikai vezetése képtelen biztosítani a Honvédség működőképességének megőrzését, felelőtlen és teljesen alkalmatlan feladatai ellátására!
 
Demeter Márta,
országgyűlési képviselő