2012. július 05. 10:27

Megoldást kell találni a magyar kohéziós pénzek megőrzéséhez!

"Bízom a ciprusi elnökségben, hogy a következő hat hónapban olyan megoldást talál, amivel elkerülhetjük a hazánk felzárkóztatását szolgáló kohéziós források drasztikus csökkenését.

 

A 2014-től életbe lépő uniós költségvetés most tárgyalt javaslata a kohéziós politika esetében hátrányosan érintené az új tagállamokat. A javaslat jelen formájában különösen kedvezőtlen lenne Magyarország számára, amely támogatásainak egy ötödét, akár negyedét is elveszíthetné." - jelentette ki Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője tegnap Strasbourgban, a ciprusi soros elnökségről tartott plenáris vitában. Az elnökség hivatali ideje alatt a tagállamok várhatóan megállapodásra jutnak a 2014-20 közötti uniós költségvetés fő számairól.
 
A szocialista delegációvezető emlékeztetett arra, hogy a dán elnökség alatt a magyar problémát nem vették a megfelelő mértékben figyelembe. "Kérem a ciprusi elnökséget, tegye meg, amit a dán elnökség nem tett meg. Rögzítse elnöki közleményben, miszerint elfogadhatatlan, hogy Magyarország számára a kohéziós források 20-30%-kal csökkenjenek 2014-től. Méltányos megoldást kell találni országom, Magyarország számára" hangsúlyozta Tabajdi Csaba.
 
A szocialista delegációvezető kiemelte: elfogadhatatlanok az arra irányuló törekvések, amelyek az elmaradottabb, elsősorban új tagállami régiók felzárkóztatására jutó forrásokat csökkentenék. "Magyarország problémája ugyanakkor egyedülálló, ezért külön figyelmet érdemel az uniós döntéshozók részéről." - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.