mszp.hu | Belföld | Kultúra
2021. november 18. 19:54

Megsemmisítés helyett tovább fogja gyarapítani az egyetemes magyar nemzeti kultúrát az új kormány

Megsemmisítés helyett tovább fogja gyarapítani az egyetemes magyar nemzeti kultúrát az új kormány
Valójában nem Babits, Petőfi és mások ellen irányulnak se hall se lát Demeter Goebbels-i szavai, egyfajta vasököl-karaktert szánnak neki, szavait pedig a végső megoldásról pusztán a szájába adják. A cél nem a nemzeti irodalmi hagyományunk szerzőinek megbírálása, hanem háttérbe szorítási kísérletük és helyettük egy tekintély-alapon dübörgő kulturális tér teljes felnagyítása.

Egyfajta ízléssel akarják leuralni a kultúra teljes, államilag befolyásolható részét, és ezt bömböltetik a PIM igazgatójával – mondta el Hiller István, az MSZP képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában:

„Itt nem az irodalomról és annak minősítéséről van szó. Itt arról a kísérletről van szó, hogy ez a hatalom el akarja foglalni a szellemi, intellektuális teret és ennek [Demeter] egy kiszemelt jelöltje (…) Ez a jelenlegi hatalom 10 milliárdokat ad a kultúra eluralására egy bizonyos intézménynek, a Hajógyári-szigettől kezdődően a Zichy-kastélyig, és ezek természetesen össze kell, hogy álljanak egy olyan koncepcióba, amikor a kulturális politikának teljesen más szerepe van, mint – és ezt nyugodtan mondom – egy demokratikus berendezkedésben a kultúrpolitikának” – emlékeztetett Hiller.

A korábbi oktatási és kulturális miniszter, az országgyűlés alelnöke kifejtette, a felsőoktatás Európában immár közel 1000 éves autonómiájának támadása ugyanebbe a körbe tartozik, aminek egyik legélesebb példáját láthattuk az SzFE és színpadainak lerombolásakor is, ráadásul a fideszes kormány úgy, mint máshol gazdasági monopóliumra is törekszik, de nem csak belföldön, hanem még a határon túl is ő akarja megszabni, hogy ne Esterházy Péter és más hozzá felérő színvonalú írók progresszív írásait olvashassák más országokban és idehaza is, hanem a gazdasági érdekkörükhöz tartozó lojalitás határozza meg, hogy milyen magyar irodalom terjesztése kapjon támogatást a magyar adófizetők által befizetett milliárdokból, és ezáltal hozzáférési lehetőséget, mind a magyar nemzet egésze mind a nemzetközi irodalmi terek, közösségek, a szépirodalmi olvasó közönség számára:

„Az állami támogatás az lehetőséget kell, hogy biztosítson. Keretet és terepet teremt. Én büszkén mondhatom: igen, mi ezt csináltuk. Külföldön és belföldön. A határon túli magyar kultúra külföldi és magyarországi bemutatásával és fordítva…” – továbbra is ez a tiszte a politikának, és a kormányváltás után újra ez fog megvalósulni, hangsúlyozta Hiller István, az MSZP képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

Kapcsolódó párttagok