mszp.hu | Belföld | Kultúra
2021. november 18. 19:54

Megsemmisítés helyett tovább fogja gyarapítani az egyetemes magyar nemzeti kultúrát az új kormány

Valójában nem Babits, Petőfi és mások ellen irányulnak se hall se lát Demeter Goebbels-i szavai, egyfajta vasököl-karaktert szánnak neki, szavait pedig a végső megoldásról pusztán a szájába adják. A cél nem a nemzeti irodalmi hagyományunk szerzőinek megbírálása, hanem háttérbe szorítási kísérletük és helyettük egy tekintély-alapon dübörgő kulturális tér teljes felnagyítása.

Egyfajta ízléssel akarják leuralni a kultúra teljes, államilag befolyásolható részét, és ezt bömböltetik a PIM igazgatójával – mondta el Hiller István, az MSZP képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában:

„Itt nem az irodalomról és annak minősítéséről van szó. Itt arról a kísérletről van szó, hogy ez a hatalom el akarja foglalni a szellemi, intellektuális teret és ennek [Demeter] egy kiszemelt jelöltje (…) Ez a jelenlegi hatalom 10 milliárdokat ad a kultúra eluralására egy bizonyos intézménynek, a Hajógyári-szigettől kezdődően a Zichy-kastélyig, és ezek természetesen össze kell, hogy álljanak egy olyan koncepcióba, amikor a kulturális politikának teljesen más szerepe van, mint – és ezt nyugodtan mondom – egy demokratikus berendezkedésben a kultúrpolitikának” – emlékeztetett Hiller.

A korábbi oktatási és kulturális miniszter, az országgyűlés alelnöke kifejtette, a felsőoktatás Európában immár közel 1000 éves autonómiájának támadása ugyanebbe a körbe tartozik, aminek egyik legélesebb példáját láthattuk az SzFE és színpadainak lerombolásakor is, ráadásul a fideszes kormány úgy, mint máshol gazdasági monopóliumra is törekszik, de nem csak belföldön, hanem még a határon túl is ő akarja megszabni, hogy ne Esterházy Péter és más hozzá felérő színvonalú írók progresszív írásait olvashassák más országokban és idehaza is, hanem a gazdasági érdekkörükhöz tartozó lojalitás határozza meg, hogy milyen magyar irodalom terjesztése kapjon támogatást a magyar adófizetők által befizetett milliárdokból, és ezáltal hozzáférési lehetőséget, mind a magyar nemzet egésze mind a nemzetközi irodalmi terek, közösségek, a szépirodalmi olvasó közönség számára:

„Az állami támogatás az lehetőséget kell, hogy biztosítson. Keretet és terepet teremt. Én büszkén mondhatom: igen, mi ezt csináltuk. Külföldön és belföldön. A határon túli magyar kultúra külföldi és magyarországi bemutatásával és fordítva…” – továbbra is ez a tiszte a politikának, és a kormányváltás után újra ez fog megvalósulni, hangsúlyozta Hiller István, az MSZP képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke.