mszp.hu | Belföld
2020. március 31. 12:31

Megszavazták a felhatalmazási törvényt, az MSZP mégis további javaslatokkal küzd a válság kezeléséért

Megszavazták a felhatalmazási törvényt, az MSZP mégis további javaslatokkal küzd a válság kezeléséért
A világon példa nélküli korlátlan hatalmat adott a kormánynak a koronavírus-járvány kapcsán, kétharmados többséggel megszavazott „felhatalmazási törvény”!

A parlament jogai csorbultak, az MSZP képviselői mégis tesznek további javaslatokat az emberekért – mondta telefoninterjú keretében Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Időkorlátozás nélküli, végtelenségig tartó rendkívüli jogrendet nem lehet támogatni. Persze minden olyan javaslatot támogatni fogunk ezentúl is, ami a védekezéshez szükséges, hiszen ne felejtsük el, hogy a kormány sorozatosan magáévá teszi a szocialista párt javaslatait” – emlékeztetett Molnár Zsolt. Hozzátette, ezek a javaslatok a leghatékonyabb védekezésről szólnak.

„Mindemellett el fogunk indítani egy diktatúra-monitoring rendszert, ami figyelni fogja, hogy azok az intézkedések, amiket a kormány hoz, szükségesek-e a vírus elleni védekezéshez, vagy túlkapások” – jelentette be a képviselő.

Kérdésre kifejtette, az ellenzék szerint őket és a demokráciát támadja a kormány a felhatalmazási törvénnyel, amire egyébként nem lett volna szükség. „Okkal gondolják a magyarok, hogy itt trükközés folyik, hiszen semmi nem indokolja, hogy a 90 napot ne fogadja el a kormány, hiszen 90 nap nem kevés. Ráadásul meghosszabbítható lett volna, tehát csak akkor dönt úgy egy kormány, hogy ezt nem fogadja el, ha ezt nem akarja.

Azt gondoljuk, hogy elsősorban nem a koronavírus, hanem a demokrácia ellen indítottak támadást, hiszen a rendkívüli helyzet megállapítása felett már nincs parlamenti kontroll.  (…) Nem az ellenzék, hanem ők döntöttek úgy, hogy nem szeretnének konszenzust, így tehát őket terhel minden felelősség a családokon kialakult helyzetért” – nyomatékosította Molnár Zsolt.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az eddigi megfogadott javaslatok után az MSZP hogyan tud a most kialakult helyzetben is tovább küzdeni az emberek problémáinak megoldásáért. „A legfontosabb, hogy azok számára, akik a közvetlen védekezésben dolgoznak – egészségügyi dolgozók, rendvédelmi dolgozók – egy bérfejlesztés történjen, aztán a munkanélküli ellátás tartós emelése, hiszen a nettó 100.000 forint az a minimum, amivel valamilyen módon ki lehet húzni ezeket a nehéz hónapokat. Az alapvető élelmiszerek, védőfelszerelések, tisztító- és fertőtlenítőszerek esetében hatósági árat szeretnénk, a nyugdíjemelések kifizetésének pedig most van itt a pillanata” – sorolta az MSZP javaslatait, követeléseit.

Végezetül Molnár a történelmi mélyponton levő forint árfolyamáról beszélt és ennek kapcsán az MSZP javaslatiról. „A kamatárfolyam befolyásával, a hitelpolitikával lehet a forint a helyzetét befolyásolni. A 2000-es évek közepén-végén a jelenlegi kormány is pontosan ilyen intézkedéseket kért számon. Aktívabb és a gazdaság irányába sokkal érzékenyebb, szociális vívmányokért kiálló politikát várunk el – a bejelentett intézkedések egy része helyes, azonban önmagukban ezek kevésnek bizonyulnak”.

Kapcsolódó párttagok