mszp.hu | Belföld
2020. június 17. 12:52

Az MSZP a munkavállalók alkotmányos jogainak megerősítését követeli

Az MSZP a munkavállalók alkotmányos jogainak megerősítését követeli
A vészhelyzetet feloldó átmeneti rendelkezésekről szóló törvénybe csomagolva szavazták meg a fideszesek a rabszolgatörvényt 2.0-át, amely június második felétől lép életbe és sérti a munkavállalók alkotmányos jogait.

Ezt ellensúlyozandó, a szakszervezetekkel egyeztetve az  MSZP több, a munkavállalók érdekeit hosszabb távon is védő, komplex javaslatot nyújt be  – ismertette Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Komjáthi Imre elmondta, a rabszolgatörvény lényege, hogy kevesebbet pihen az ember és több stressz éri, ami szerinte „gyilkos”, hiszen nem egy ismerősét veszítette el, aki a nyugdíjazás előtt pár évvel halt meg a kimerüléstől. „A cég, ahol én dolgoztam, még élt a korengedményes nyugdíj lehetőségével, kifizette öt évre előre a nyugdíjat. Akinek 40 éve volt, az elmehetett: az ő nagy részük még él és nagyon jó állapotban van – rettentő sokat jelent ez az öt év. Az odáig tartó folyamat pusztító, a folyamatos műszak gyilkos: maga az, hogy felborul az ember biológiai háztartása, amikor aludni, enni kéne, akkor dolgozik, a másik a stressz.

A dolgozónak lehetőséget teremtenek, hogy kizsákmányolja magát, ettől meg kell védeni” – hangsúlyozta. „Erről szól az a rabszolgatörvény, amit most a kormány előterjesztett, a parlament meg megszavazta” – tette hozzá.

Ismertette, az MSZP szerint nyolc órában kell megkeresni a bért, amivel egy munkavállaló el tudja tartani a családját túlórázás helyett. „Egy munkavállaló hogyan tud nemet mondani a munkáltatónak, mikor a megélhetése forog kockán? Ezért van az államnak kötelessége! A Magyar Szakszervezeti Szövetség kérésére ezért fordultunk az Alkotmánybírósághoz is, mert Alkotmányban biztosított joga a dolgozónak, hogy legyen védelme” – emlékeztetett rá.

Az MSZP víziójáról kérdezve a szocialista politikus elmondta, „A Magyar Szocialista Párt egy gondoskodó és egy esélyteremtő államban hisz, ahol esélyt tudunk adni azoknak az embereknek, akik tudnak és akarnak dolgozni, és gondoskodunk azokról, akik nem tudnak. Javaslataink például erről szólnak, a szakszervezetek megerősítéséről, hogy legyen a szakszervezeteknek is lehetősége az adó 1%-ára, és az állam tegyen mellé még 1%-ot, hogy erős szakszervezetek legyenek.

Elmondta, az MSZP szorgalmazza, hogy ha a hatalmas profitot a magyar dolgozó termeli meg, akkor abból a profitból részesüljön is. „Legyen egy plafon a menedzsment jövedelmére, a profit egy részét pedig osszák fel a dolgozók között. Az elosztás arányain változtatni kell, akárcsak más aránytalanságokon. Ugyanazon a poszton dolgozó hölgyek sokkal kevesebbet keresnek; a válság okozta kirúgásokat is nagyobb arányban ők szenvedték el”.

A pénzkereset terület szerinti megoszlása is hagy kívánnivalót maga után, mutatott rá Komjáthi. „A KSH adatokból tisztán látszik az is, hogy mekkora hatalmas szakadék van, mondjuk Hajdú-Bihar, Budapest és Zala megye között”.

Végezetül, kérdésre, hogy közvetlenül hogyan tudja támogatni az MSZP programját, elmondta, „Érzem a bizalmat, ami körülvesz. Természetesen, ameddig úgy érzem, hogy hozzá tudok tenni az MSZP irányvonalához, addig ott vagyok, most pedig úgy néz ki, hogy erről szól a történet: Munkások – előre”!

Kapcsolódó párttagok