Megszoksz vagy megszöksz?

A Magyar Szocialista Párt Ifjúsági Tagozata és az MSZP társult ifjúsági szervezete, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom, a mai találkozóján is megvitatta a generáció helyzetének nehézségeit, köztük a fiatalok magyarországi elhelyezkedésének esélyeit. Tudjuk, hogy a fiatalok nem egy jövőképet felmutatni képtelen Orbánisztán vagy a haza elhagyását jelentő „menekülés“ között szeretnének választani.

1. Követeljük, hogy a kormány végre tegyen lépéseket, hogy Magyarország reális megélhetési lehetőséget kínáljon a magyar fiataloknak.

2. Az Európai Ifjúsági Garanciaprogram bevezetését hosszú évek óta ösztönzi az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja. A program célja biztosítani, hogy minden 25 év alatti fiatal a munkahelye elvesztése vagy a képzése befejezése után négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapjon, vagy további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben, szakmai gyakorlaton vehessen részt. A nemzeti programterveknek még 2013-ban el kell készülniük. Követeljük, hogy a tervezésbe a szakmai, illetve a demokratikus ellenzéki szervezeteket is vonják be!

3. Támogassa a kormány a már bizonyított iskolaszövetkezeteket. Ez a forma hozzá tud járulni a 25 év alatti korosztály munkanélküliségének csökkentéséhez, a fiatalok munkatapasztalat-szerzés révén elérhető könnyebb elhelyezkedéséhez és a hallgatók tanulmányi ideje alatt általában tapasztalt szűkös anyagi helyzet javításához.

4. Felszólítjuk az Orbán-kormányt, hogy fejezze be a szabadságharcot az ország lakosságával szemben. Vessen véget a szövetségeseinkkel, valamint a magyar állampolgárok döntésével, szabad akaratunkból vállalt Európai Uniós tagságunkkal szemben folytatott háborús retorikájának.

dr. Gúr Roland    
az MSZP külügyi szakértője
    
Mudri György
Európa-ügyi szakértő    

Brantmüller László    
az MSZP Ifjúsági Tagozat elnöke

Bihal Dávid
a Societas Országos Választmánya elnöke