Megszorítás helyett strukturális reformokra van szükség

Üdvözlendő, hogy a Tanács végre érdemi lépéseket tervez az ifjúsági munkanélküliség felszámolása érdekében, de a válság felszámolásához le kell térni a tagállamok által alkalmazott, pusztán a megszorításokra alapozó politika útjáról” – fogalmazott Herczog Edit a Tanács múlt heti ülésének fejleményeit értékelő plenáris vita kapcsán.

Az európai baloldal régóta szorgalmazza, hogy a fiatalokat sújtó, Európa egyes részein drámai méreteket öltő fiatalkori munkanélküliség kerüljön fel az európai politikai napirendre, Herczog Edit ezért üdvözli, hogy a Tanács végre kellő komolysággal kezeli a problémát, és – többek között a strukturális alapok szerepének újragondolásával – konkrét intézkedéseket tervez az orvoslására.

Herczog szerint fel kell ismerni, hogy Európában nem önálló pénzügyi-, gazdaság-, vagy munkaerő-piaci válság van, hanem ezek a jelenségek egymással szorosan összefüggenek. A politikus elismeri, hogy a rendezett államháztartás egy jelentős lépés a stabilitás megteremtése irányába, de a folyamatos megszorító csomagok nem szolgálják a gazdasági növekedést, így a munkahelyteremtés érdekeit sem.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy a megszorítás valódi strukturális reformok és az európai szolidaritás eszméjének újragondolása nélkül csak a társadalom és a vállalkozások terheit növeli, érdemi gazdaságélénkítő hatás nélkül. Ebből a szempontból Herczog üdvözli, hogy a Bizottság és a Tanács egyaránt eltökélt abban, hogy a kisvállalkozóknak szánt hitelprogramok a 2013-15-ös időszakban az új európai beruházási terv keretében tőkeinjekciót kapjanak.