mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. július 12. 09:56

Megszorítások helyett jóléti fordulatra van szükség Magyarországon!

Megszorítások helyett jóléti fordulatra van szükség Magyarországon!
A kormány újabb megszorításokat tervez bevezetni, ezek várhatóan a jóléti kiadások jelentős csökkentésével, a családtámogatások, az oktatásra, az egészségügyre és a lakhatásra fordítandó támogatások visszavágásában fognak realizálódni. Szerdai sajtótájékoztatóján Varga László, az MSZP elnökhelyettese ismertette az MSZP „Megélhetési biztonságot” programját, melynek legfőbb pontja a családok megsegítése, a sanyargatásuk helyett. Elmondta, a párt politikusai országjárásba kezdenek és fórumokon fogják elmondani a javaslatok részleteit.

A kormány követve az utóbbi években bevett gyakorlatát már nyáron elfogadta a következő évi költségvetést, a napokban az Országgyűlés megszavazta a 2024-es büdzsé várható alakulását. Az MSZP már többször jelezte, a kormányzat hibázik a költségvetés nyári elfogadásával, minden másik európai ország az ősz végén, a naptári év végéhez közeledve fogadja el a büdzsét, hiszen a logika is ezt diktálja, így a legkisebb a hibázási lehetőség a gazdasági mutatók tekintetében és így a legjobb a tervezhetőség is.

Varga László kiemelte, az idei költségvetés is jól mutatja mekkora hiba idejekorán áterőltetni a büdzsét, hatalmas a hiány az idei költségvetésben is, a kormány számos megszorítást kényszerült bevezetni. Nemrég pedig bejelentette a kormányzat, hogy újabb megszorításokra számíthatnak a magyar emberek. Komoly szigorítások jönnek a családtámogatási rendszerben, a városi CSOK tulajdonképpen megszűnik, a babaváró hitel pedig csak a 30 év alatti nők számára fog jelenteni valós támogatást.

„Változatlanul 20 százalék feletti az infláció, Európa-csúcs az infláció Magyarországon, ez hosszú hónapok óta így van és ebben a helyzetben ráadásul augusztus elsejével az árstopokat is kivezeti a kormány, amelyek ebben a nehéz helyzetben legalább egyfajta segítséget jelentettek rászorult honfitársainknak is” – fejtette ki az MSZP elnökhelyettese. A kormány pedig a megszorítások után bejelentette, hogy a jóléti kiadásokat is jelentősen csökkenteni fogják.

Az MSZP nevében korábban dr. Tóth Bertalan frakcióvezető nyújtott be írásbeli választ igénylő kérdést Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy kiderüljön, pontosan milyen megszorításokra készül és kényszerül a kormány. Az egészségügy, a családtámogatás, az oktatás és a lakhatás területén különösen fontos lenne választ kapni a megszorítások részleteiről, tette hozzá Varga László.

„Mondják meg, hogy miért az emberek megsarcolásában látják a kiutat ebben a helyzetben, miért nem mondjuk a felesleges állami kiadások leállításával operálnak vagy mondjuk miért a fideszes klientúra további kistafingúrozása az útjuk? Miért nem ezeket a kérdéseket állítják le, ahelyett, hogy az emberek terheit növelnék?” – tette fel kérdéseit a szocialista politikus.

Az MSZP szerint a jelenlegi súlyos helyzetben az emberek megsegítésére van szükség, nem további megszorításokra. A kormány eddig minden javaslatot lesöpört az asztalról, azonban ezek ismertetése érdekében a Magyar Szocialista Párt a következő hetekben egy fórumsorozatot indít „Megélhetési biztonságot” névvel. Székesfehérváron volt korábban már fórum, a szerdai napon pedig Szolnokra látogatnak az MSZP politikusai a javaslatok ismertetése érdekében.

Varga László ismertette, az MSZP egy olyan Magyarországot képzel el, ahol stabilan és kifogástalanul működik az oktatási rendszer és az egészségügy, ahol a nyugdíjasok meg vannak becsülve, méltó nyugdíjat kapnak. Ezért is javasolta korábban az MSZP a nyugdíjak egyszeri, kiegészítő 5 százalékos emelését. Az MSZP elnökhelyettese szerint a megélhetési bizonytalanságot csökkenteni kell, a családoknak biztosítani kell a stabilitást, hogy évekkel előre tudjanak tervezni, a fiataloknak pedig szintén biztos hátteret kell nyújtani a családalapításhoz. Mindezekhez azonban jóléti fordulatra van szükség Magyarországon, ezekről a tervekről szólnak a következő hetek fórumai, zárta sajtótájékoztatóját Varga László.

Kapcsolódó párttagok