Megszorítások nélkül nem tartható a 2014-es költségvetés

Varga Mihály a konvergenciaprogram április végi bemutatásakor még biztosra vette, hogy nem lesz szükség megszorításokra az idei költségvetésben. Pedig már akkor is tudni lehetett, hogy igen lyukasra tervezte a 2014-es büdzsét a kormány. Május elejére aztán kiderült, hogy áprilisban az államháztartás egész évre tervezett hiánya csaknem 97%-ra emelkedett.

Az MSZP véleménye továbbra is az, hogy a kormány 2014-es költségvetése, a tervezett 2,9 százalékos idei hiánycél csak megszorításokkal tartható. A befagyasztott uniós források miatt például az útfelújítások több tízmilliárdos költségeit is a magyar költségvetés terhére kénytelen fedezni a kormány.

Az államadósság a 3000 milliárdos nyugdíjvagyon lenyúlása nélkül ma 7000 milliárd forinttal lenne több, mint 2010-ben. Százmilliárdok hiányoznak az egészségügyből, nincs pénz a közmunkások foglalkoztatására, európai uniós fejlesztések önrészére, kulturális programok finanszírozására.

A nemzetgazdasági miniszter három hete konkrétan azt mondta: „Nem kell megszorító csomagokkal számolni a következő években.” Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy az idei évben viszont igen.

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke