Népszava
2012. február 23. 09:59

Megszorítások sora jön

Tagadja a nemzetgazdasági minisztérium, hogy a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányhatározatban bejelentett 2012-es százmilliárd és 2013-ra előirányzott több százmilliárd forintos kiadászárolás költségvetési "kiigazítás" lenne. Szakértők szerint azonban erről van szó, ami pontosan azt jelenti, hogy a decemberben elfogadott 2012. évi költségvetés február közepére megbukott.

A kedden bejelentett váratlan költségvetési zárolásokkal idén száz-, jövőre további több százmilliárd forintot szándékozik a kormány megtakarítani a költségvetés kiadásaiból. A nemzetgazdasági minisztérium azonban vehemensen cáfolja, hogy a büdzsé átírásáról lenne szó, azt állítja teljesen normális takarékossági intézkedéseket jelentettek be, ugyanúgy, ahogyan tavaly is tették.

A kormány nyilvánvaló célja - a Magyarország ellen nyolc esztendeje folyó túlzott deficit eljárások fényében, - hogy az államháztartás hiánya tartósan a GDP három százaléka alatt maradjon - jelentette ki Józsa István az MSZP frakcióvezető-helyettese lapunknak. A minisztérium szerdai közleményében megerősítette, hogy évről évre csökkenteni szándékozik a deficitet, mégpedig strukturális intézkedésekkel. Zsinórmértékként - egyébként helyesen - a konvergencia-programot használják. Közben a Széll Kálmánról elnevezett gazdasági program betűjére hivatkoznak, ezzel fedve el, hogy a hiánycél elérését az Európai Unió írja elő.

A kormány tegnap újra megerősítette, hogy minden körülmények között tartani kívánja az idei két és fél százalékos hiányt. Ezt a terv azonban tarthatatlan - mondta a Népszavának Veres János. A korábbi pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a decemberben elfogadott költségvetés még rövidebb ideig élt, mint a tavalyi, amit a magánpénztáraktól elvett vagyonnal támogattak meg. A most bejelentett beavatkozás nem az utolsó idén. Arra lehet számítani, hogy sorozatos kiigazítások jönnek. A kormány azonban ezúttal is ragaszkodik az antidemokratikus eszközökhöz, a tarthatatlan költségvetésről nem az Országgyűlés nyilvánossága előtt tárgyal, hanem kormányhatározatokkal végez fazonigazítást - mondta Veres János.

A volt pénzügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány ugyanakkor diadalt ül a januári pozitív államháztartási adatok felett, holott tisztában van azzal, hogy ezek egyszeri számok, és az idei hiánycél beavatkozások nélkül nem teljesülhet, a deficit három százaléknál is magasabb lenne. A megszorítások súlyos áldozatokat kívánnak az emberektől, de nem elégségesek, a követett hibás gazdaságpolitika miatt. Ezt erősítette meg Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese. Orbánék az egy kulcsos személyi jövedelemadóval olyan csapdába vezették az országot, ahonnan sem visszamenni, sem előremenni nem tudnak. 2004 óta az idei lesz az első esztendő, amikor nem teljesülnek a konvergencia-program célkitűzései. Bebizonyosodott - mondta a szakpolitikus -, hogy a hibás gazdaságpolitika már a stabilitást veszélyezteti, aminek árát az emberekkel fizettetik meg. Az MSZP éppen ezért nem ért egyet a további megszorításokkal.

Veres János arról is beszélt, hogy egyre nyilvánvalóbb: hiányzik egy valódi pénzügyminisztérium. A kedden megjelent kormányrendelet ugyanakkor részleges pénzügyminiszteri jogkört ruház Varga Mihályra, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárra. Így az a furcsa helyzet áll elő, hogy egy államtitkár ellenőrzi és utasít minisztereket - mondta a volt miniszter.

A kormányzat továbbra sem látja be saját gazdaságvezetési hibáit. A nemzetgazdasági tárca az egyébként be nem ismert megszorítások okaként a nemzetközi pénzügyi válság elhúzódását tartja, tehát külső okokra hivatkozik. Szemfényvesztő módon azt állítja a nemzetgazdasági tárca, hogy "a kormány (...) határozatával a 2012. évi költségvetés végrehajtását erősíti meg - vagyis nem kiigazítást hajt végre -, annak elfogadott irányán nem változtat." Vagyis az átcsoportosítások és zárolások, a gyógyszerkassza és BKV támogatásának megnyirbálása Matolcsy György minisztériuma szerint nem kiigazítás.

B. M. /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=523857