mszp.hu | költségvetés 2015
2014. november 27. 16:27

Megszűnhet a szociális segély, a lakásfenntartási és az adósságkezelési támogatás a kormány jóvoltából

Veres János, megyei elnök szerdai sajtótájékoztatóján a héten aktuális, megyénket súlyosan érintő kérdéskörökkel foglalkozott.

Mint mondta, az országgyűlés napirendjén van mind a szociális törvény módosítása és mind a 2015 évi költségvetési törvénytervezet, amelyekben el akarja érni a kormány, hogy ne legyen költségvetési előirányzata december 31-től három, - az önkormányzatok által adható - támogatási formának, a szociális segély, a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési támogatásnak.

Sok családot érintene megyénkben ezeknek a támogatásoknak a megvonása, és ellátás nélkül hagyna sok szabolcs-szatmár-bereg megyei embert – hívta fel a figyelmet a megyei elnök.

Szemben azzal, amit kormányzati politikusok mondanak, hogy növekvő előirányzat szerepelne a költségvetési törvényben, a szociális előirányzatok során több tízmilliárddal kevesebb. Ha elfogadja az országgyűlés a szociális törvény módosítását, akkor ilyen jogcímen támogatás a következő évben nem lesz adható.

Az adósságkezelési támogatás azokat a családokat érinti, akiknek problémájuk volt közüzemi szolgáltatások megfizetésével, és köztartozásuk halmozódott fel. Ez a támogatási forma nevelő célzattal tanította is a családokat a helyes gazdálkodásra, a családi jövedelem beosztására.

A kormány szándéka szerint ezt is megszüntetnék, mint ahogy a minimum havi 2500 forintos önkormányzatok által adható lakásfenntartási támogatást is.

 

 

A szociális segélyezés pedig azt a szűk kört érinti, akik 59. évüket betöltötték, nincs lehetőségük nyugdíjba menni, és az egészség állapotuk nem teszi lehetővé, hogy rokkant nyugdíjasok legyenek. Azaz igen rászorult, a munkaerőpiacon esélytelen személyek támogatását kívánják megszüntetni, ezzel a kormány által beterjesztett javaslattal – fogalmazott a szocialista képviselő.

Mindhárom támogatási forma megyénkben az országos átlagot meghaladó arányban fordul elő. Mind rászorult szegény embereket érint, és kilátástalanná teszi az emberek helyzetét, hiszen az önkormányzatoknál nem marad forrás sem a rászorulók támogatására.

Az Orbán-kormány a rászorultakat még inkább az árokban hagyja, nem foglalkozva azzal, milyen lesz ezeknek az embereknek a további megélhetése.  Veres János elmondta, nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon ilyen intézkedésekre sor kerül, és azzal pedig végképp nem ért egyet, hogy a Parlamentben a kormánypárti képviselők közül megyebeli képviselő érvelt a keddi vitában vezérszónokként az intézkedések mellett.