2012. december 17. 10:50

Megszűnik az önkormányzatiság!

Az önkormányzatoknál jelenleg zajlanak az intézményátadások az állam javára. Látjuk, hogy óriási a bizonytalanság, a tankerületi igazgatóságok nincsenek megfelelően kiépítve, kapkodás jellemzi az egész átadás rendszerét – hangsúlyozta Halmi József, megyei alelnök pénteki sajtótájékoztatóján.


Az átadás során egymagukban teszik az igazgatók a dolgukat az állam megbízásából, az önkormányzatok pedig nem megfelelő időt kaptak arra, hogy ezt az átadást megfelelően lebonyolítsák. Mint a kormány minden intézkedése, ez is kapkodás.

Ez az első lépcsőfok, hogy a települések és a kis faluk leépüljenek. Azzal, hogy az iskolákat átadja, és ezzel szabad kezet ad az államnak. Azt gondolom, hogy szeptemberben iskolabezárások várhatóak, de a kis települések nem csak az iskolákat fogják elveszteni. – mondta. Az önkormányzati átadások, az adósságrendezés, és a járási hivatalok kiépítése kapcsán Halmi József elmondta: A Miniszter Elnök azt nyilatkozta, hogy a héten mindent elrendeztek, elfogadtak egy költségvetést, amiről azt gondolom, hogy tragédia, különösen a szegény emberek számára. Csinálják az adósságkonszolidációt, ahol az önkormányzatoknak magas az adóssága.
Örülünk, de közben látjuk azt, hogy az önkormányzati rendszer rossz irányba alakul át. Egy szóval: Megszűnik az önkormányzatiság.

Az állam közvetlenül feladatot fog finanszírozni, ezért meg fogja határozni, hogy milyen feladatok lesznek. Nagy meglepetés akkor ér majd bennünket, amikor a közös hivataloknál, - megnéztük az elfogadott költségvetést - a kis települések esetében még nagyobb létszámleépítést kell majd végrehajtani. A megyében több száz, lehet még ezres számot is eléri azoknak a köztisztviselőknek a száma, akik munka nélkül fognak maradni. 60 nap van arra, hogy az önkormányzatok döntsenek a közös hivatalok kialakításában. Ha nem teszik meg, akkor 30 napja van a járási hivatalnak. Április elsejével feláll az új rendszer. Ez ugyanazt a helyzetet hozza, mint az iskolák államosítása, az önkormányzatok teljesen megszűnnek. A közös hivatalok semmi másra nem valók, csak arra, hogy köztisztviselői létszámot küldjünk el.

Hiába felállnak a járási hivatalok, a feladatok nem fognak csökkenni. Az a kevés létszám rendesen meg fog dolgozni, azért a kevés pénzért, amit évek óta a kormányok nem rendeznek a köztisztviselők esetében. Felháborítónak tartjuk azt, hogy a Fidesz, aki mindig egy nyitott demokratikus párt volt, ma egy diktatórikus rendszerré építkezik, amiben az állam, ezen belül a Fidesz mindent felülről irányít.

Még nem ismerjük a járási hivatalok vezetőit, de nagy valószínűséggel politikai kinevezettek lesznek. Semmi más feladatuk nem lesz, csak az, hogy figyeljék az önkormányzatokat. Itt látszik a kapkodás, - mondta pénteken a képviselő, hogy ma december 14-én még nincsenek kinevezve, és január elsejével fel fognak állni a járási hivatalok. Kíváncsi leszek, hogy hogyan áll fel és hogyan fog működni. Az MSZP tiltakozik a járási rendszer ily módon való felállításáról, ami a diktatórikus rendszer alapja, vagy már fala. Arra irányul, ami ellen a Fidesz egykor küzdött!