2011. december 13. 19:11

Megszűnő határok – az erőszak áldozatainak is

Hamarosan uniós szabályozás garantálja majd az erőszak áldozatainak védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában, ha életbe lép az európai védelmi határozatról szóló irányelv. Az Európai Parlament mai plenáris ülésén szavazta meg az együttdöntési eljárásban elfogadásra kerülő jogszabályt.

Az európai védelmi határozat többek között a családon belüli erőszak, az emberkereskedelem vagy a szervezett bűnözés áldozatai számára nyújt védelmet, azáltal, hogy lehetővé teszi az egyik tagállam által kibocsátott védelmi tárgyú határozatok automatikus kiterjesztését bármelyik uniós tagországra.

A plenáris ülésen rendezett vitához beadott írásbeli hozzászólásában dr. Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy két héttel ezelőtt került sor a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem világnapjára, amely megdöbbentően sok nőt érint: minden harmadik nő válik erőszak áldozatává élete során, a 16-44 korosztályban pedig többen halnak meg erőszak következtében, mint rákban vagy közlekedési balesetben. “A mi felelősségünk, hogy védelmet nyújtsunk az áldozatoknak, melynek része az is, hogy a szabad mozgást kínáló Európai Unió valamennyi tagállamában ugyanolyan magas fokú biztonságban érezhessék magukat. Csak így teremthetjük meg valóban a szabadságon, biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térséget” – mondta a képviselő.

Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy az európai védelmi határozat tényleges alkalmazására az irányelv átültetését követően lesz lehetőség, amelyre három évük lesz a tagállamoknak.