mszp.hu | Belföld | vasárnapi zárva tartás
2015. július 22. 12:21

Megszűnt munkahelyek, túlhajszolt dolgozók: az MSZP szerint megbukott a vasárnapi zárva tartás

A vasárnapi zárva tartás megbukott és bukást fog hozni a Fidesz-KDNP brókerkormány számára is. Ez az intézkedés ugyanis nem csak bosszúságot okoz a vásárlóknak, és bevételkiesést az üzletek számára, hanem túlhajszolja a dolgozókat és munkahelyeket szüntet meg. Erről árulkodnak a KSH adatai, amely szerint március 15-e óta csaknem 3000 dolgozó tűnt el az élelmiszerboltokból, a munkahelyükön maradóknak pedig havonta 388 ezer órával többet kellett dolgozniuk.

Az Orbán-kormány mindezt előre tudta. Tudták, hogy kárt okoznak, hisz a Nemzetgazdasági Minisztérium készíttetett egy hatástanulmányt, mely szerint a vasárnapi boltbezárás 10-15 ezer ember elbocsátásával jár, és 50 milliárd forintos veszteséget okoz a költségvetésnek.
 
A Medián legfrissebb felmérése szerint az emberek 72 százaléka azt akarja, hogy az üzletek vasárnap is legyenek nyitva. Még a fideszes szavazók 63 százaléka is utálja a vasárnapi zárva tartást.
 
A tudatosan kárt okozó brókerkormány hiába próbálja megakadályozni a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazást. Az MSZP el fogja érni, hogy az emberek véleményt mondhassanak, és együtt kinyithassák vasárnap az üzleteket.  
 
Lukács Zoltán
az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes