mszp.hu | Belföld
2022. július 29. 18:20

Megtartanánk a rezsicsökkentést, sávos rendszerrel!

Megtartanánk a rezsicsökkentést, sávos rendszerrel!
A szocialisták megtartanák a rezsicsökkentést, de sávos árrendszert vezetnének be – erősítette meg Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start Szigorlat című részében szerdán.

„Mindig megkaptuk, hogy mi támadjuk a rezsicsökkentést, miközben az MSZP folyamatosan azt mondta, hogy mi megtartanánk a rezsicsökkentést, viszont sávosítanánk és azokól megvonnánk - vagy kevesebbet kapna - akik, mondjuk a medencéiket fűtik ezzel” - mondta az országgyűlési képviselő.

A kormány annak ellenére növeli a rezsit, hogy a kampányban folyamatosan azt ígérte: nem teszi – mutatott rá.

Az MSZP továbbra is azt képviseli: a legrászorultabbakat támogatni kell, fölötte egy sávval még mindig megtartanák a kedvezmény bizonyos részét, de afölött fizessenek piaci árat azok, akiknek van mit a tejbe aprítaniuk – mondta.

„Szociáldemokrata pártként mi mindig azt mondjuk, hogy a legkiszolgáltatottabbakat, a legelesettebbeket, a legnehezebb helyzetben lévőket kell elsősorban támogatni; de támogatnunk kell azokat az embereket is, akik bérből és fizetésből élnek, akik ezt az országot működtetik, a hátukon viszik. Mert az különösen gyalázatos, amikor azok az emberek, akik megtermelik (...) az ország működtetéséhez szükséges javakat, azok a legnagyobb vesztesei ennek a történetnek” – mondta, a leginkább védendők közé a családokat, az egygyerekeseket, a nehéz helyzetben élőket és a minimálbéreseket sorolva.

Újra hangsúlyozta pártja álláspontját: nem szükséges hozzányúlni sem a gáz, sem az áram árához, mert a lakosságnak szükséges áramot megtermeli a Paksi Atomerőmű a rezsiemelés előtti áron, a gázról pedig Szíjjártó Péter külügyminiszter azt mondta: olyan előnyös megállapodást kötöttek az oroszokkal, hogy nincs szükség gázáremelésre, így megvédi a kormány a rezsisökkentést.

„Akkor most nem értjük, hogy most miért kell hozzányúlni a gáz árához” – jegyezte meg Komjáthi.

Kérdésre, hogy rezsinövelés nélkül hogyan lehetne a költségvetésben tátongó 2051 milliárd forintos lyukat befoltozni, az elnökhelyettes azt mondta: elsősorban meg kellene egyeznie a kormánynak az Európai Unióval a Magyarországnak jutó, jogállamisági aggályok miatt jelenleg visszatartott uniós támogatásokról.

„De, mondjuk, ilyen tusványosi beszédekkel ettől egyre messzebb kerülhetünk” – fejezte ki véleményét, utalva Orbán Viktor nemzetközi felháborodást kiváltó mondataira a tusnádfürdői Bálványosi Szabadegyetemen.

A költségvetésről Komjáthi azt mondta: elhibázott dolog volt ennyire előkészítetlenül, mindenféle egyeztetés nélkül bevinni a Parlament elé.

A magyar átlagfizetésről elmondta: évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a legjobban kereső 400 ezer magyar annyi pénzt visz haza, mint a legrosszabbul kereső 1,8 millió. Mint mondta, valóban nőttek a reálkeresetek, de ez a növekedés mára elinflálódott.

Kiemelte a szakszervezetek szerepét a bérharcban: mint mondta, ahol sztrájkok voltak - de néhány olyan helyen is, ahol csak felmerült ennek lehetősége -, meghátrált a cég és a dolgozók magasabb béremelést kaptak.

Kapcsolódó párttagok