2011. május 26. 12:36

Megtette tétjeit az EP a kezdődő költségvetési vitában

"A parlamenti képviselők világos üzenetet küldtek a tagállamoknak: kevesebb pénzből nem lehet több Európát építeni. Ha meg akarjuk valósítani a 2020-ig tartó stratégiában szereplő céljainkat, akkor nem fagyaszthatjuk be az uniós büdzsét" - jelentette ki Göncz Kinga az EU hosszú távú költségvetésének kidolgozásával megbízott eseti parlamenti bizottság jelentésének elfogadását követően. A szocialista képviselő jó néhány módosító indítványát jóváhagyta a testület, köztük azt, amely a közvetlen mezőgazdasági kifizetések igazságos elosztásának a szükségességére, és a romák foglalkoztatásának a javítására szólít föl.

Maratoni, csaknem két és fél órán át tartott szavazáson fogadta el szerda délután az Európai Parlament Politikai Kihívások Bizottsága (SURE) az EU 2014-től kezdődő keretköltségvetésére vonatkozó jelentést. Göncz Kinga, az eseti bizottság magyar szocialista tagja szerint az állásfoglalás világos üzenetet küld a következő hosszú távú uniós büdzsé befagyasztását fontolgató tagállami kormányoknak, amikor leszögezi: a 2013-as szintet még 5 százalékkal meghaladó költségvetési keret sem lesz elegendő ahhoz, hogy az unió teljesíteni tudja a közösen elfogadott kötelezettségvállalásait.

A parlamenti jelentés leteszi a garast a tagállami befizetéseket fölváltó, valódi saját források rendszerének bevezetése mellett, figyelmeztetve arra, hogy az nem rakhat újabb terheket sem az adófizetőkre, sem az egyes országok költségvetésére. Többséget kapott a szavazáson az az indítvány, amely megszüntetné az Európai Parlament három székhelyét, évi 200 millió eurót spórolva a közös büdzsének.

"Magyarország számára különösen fontos, hogy a parlamenti jelentés egyértelműen elutasítja a felzárkóztatási és az agrártámogatások csökkentését a következő költségvetési időszakban. Jóváhagyást kapott az a szocialista frakció által benyújtott, ám eredetileg általam szorgalmazott indítvány, amely a mezőgazdasági kifizetések igazságos elosztását szorgalmazza. A közép-magyarországi régiónak ígér további forrásokat, hogy a képviselők elfogadták: az uniós GDP 75-90 százaléka közötti régiók is részesüljenek pénzügyi támogatásban. Előnyös a számunkra, hogy az energiahálózatokra, az energiahatékonyságra az eddigieknél jóval többet javasolnak költeni a képviselők" - fogalmazott Göncz Kinga, hozzátéve: elsősorban az EP szocialista frakcióját képviselő bizottsági tagoknak köszönhető, hogy a spanyol néppárti Salvador Garriga által jegyzett jelentés kiegészült egy sor paragrafussal, amely a szociális célú kiadások növelését, alkalmasint szinten tartását szorgalmazza. A magyar képviselő javaslata nyomán került be a szövegbe, hogy a sérülékeny társadalmi csoportokon belül, a romákat is támogatni kell a munkához jutásban. A baloldali módosító indítványok nyomát viselik az oktatást, a kutatás-fejlesztést, az innovációt célzó beruházások ösztönzését sürgető megfogalmazások.

Göncz Kinga, aki a SURE szocialista képviselőcsoportjában az állampolgári jogi-, bel és igazságügyi kérdésekért felelt, módosító indítványaiban arra hívta föl a figyelmet, hogy az Európai Uniónak a jövőben nagyobb figyelmet, és megfelelő pénzeszközöket kell fordítania a legális bevándorlók és menedékkérők támogatására, társadalmi integrációjuk elősegítésére, és külső határainak védelmére.

Az EP plenáris ülése várhatóan júniusban szavaz a SURE Bizottság jelentéséről.