mszp.hu | Belföld
2021. október 18. 16:28

Megvan a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, jövő héttől pedig indul a kampány a 106 egyéni körzetben

Megvan a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, jövő héttől pedig indul a kampány a 106 egyéni körzetben
Óriási siker, hogy a fiataloktól az idősekig, a baloldaltól a kiábrándult jobboldaliakig mindenki belekóstolhatott a részvételi demokráciába. Ha ezt a lendületet sikerül megtartani, áprilisban kétharmados mandátummal lehet majd újra felemelni az országot.

Látszik, hogy első ízben sikerült megszólítani sok bizonytalant, főként fiatalokat. A legfontosabb feladat ennek nyomán jövő héttől az országos kampány elindítása. Érdekesség, de még elfogadásra vár a Civil Választási Bizottság által felvetett szimbolikus köztársasági elnöki előválasztás is – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, és Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja és országgyűlési képviselőjelölte hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Az előválasztás első napjaiban az ember a sátrakban, az utcán, mindenhol szembesült azzal, hogy a dolog működik! Olyan szavazók jönnek, akik eddig nem, és generációsan is olyan fiatalokat tudott megszólítani Márki-Zay Péter, ami eddig, az eddigi kínálatban nem sikerült” – emelte ki Harangozó.

Elmondta, jobboldali, 2010-ben és ’14-ben még a Fideszre szavazó, de mára kiábrándult emberek is jelezték neki, hogy jövő tavasszal már fognak tudnak tudni kire szavazni az Orbán-kormány helyett.    „Ha így összeérnek a fiatalok, a kiábrándult jobboldaliak és a baloldali szavazók együtt, akkor jövő tavasszal változás lesz. Ehhez Márki-Zay Péternek egyrészt meg kell tudnia tartani ezeket az új szavazókat, másrészt pedig egyben kell tudnia tartani az ellenzéket, az ellenzéki pártokat” – húzta alá.

„Ma már a közös kampányt kell építeni, ami egészen tavaszig fog tartani (…) Vállt vállnak vetve fog küzdeni a hat ellenzéki párt és a civil tábor” – mondta Tóth Endre.

Harangozó emlékeztetett, miközben Márki-Zay Péter, mint listavezető mellett véglegesedik a közös lista, jövő héttől a legfontosabb feladat a 106 egyéni választókerületben folytatott kampány lesz. „A 106 egyéni képviselőjelöltből kell legalább 56-57, de legyen inkább 60-70, akit meg kell választaniuk, akkor lesz változás! Tehát, hogy mi a feladata most a pártoknak? Leginkább az – hiszen mindenkinek szép számmal van győztes egyéni jelöltje, mind a ketten azok vagyunk egyébként, akik itt ülünk – hogy a saját körzetét fölszántsa, és amit ez az előválasztás elindított, azt nekünk folytatni kell”!

Műsorvezetői kérésre, hogy kommentálja Márki-Zay vasárnap esti beszédéből azt az erős mondatot, hogy a „megtisztuló MSZP-t várja a közös listaállításba és szövetségbe”, a szocialisták frakcióvezető-helyettese örömét fejezte ki, hogy a közös miniszterelnök is látja és elismeri ezt a sokéves folyamatot. „Szerintem évek óta ez zajlott a Magyar Szocialista Pártban, nagyon sokat dolgoztunk is érte, (…) örülök, hogy arra buzdítja híveit, hogy bízzanak a megújuló Magyar Szocialista Pártban”.

Az ellenzéki politikusok egyetértettek abban, hogy az emberek aktivitása fenntartható, és hogy valamilyen formában akár támogatható is lehet a nemzet egységét kifejező köztársasági elnök személyére irányuló előválasztás is. Mindketten megjegyezték, hogy ez persze csak szimbolikus jelentőségű, hiszen az elnököt még a Fidesz kétharmad fogja megszavazni.

 „Minden dolog jó, ami az emberek demokráciában, döntéshozatalban való részvételét elősegíti. (…) Egy olyan kezdeményezésről beszélünk Magyar György részéről, (…) amit a médiában tett meg, és sem a hat ellenzéki párt, sem a megválasztott miniszterelnök-jelölt még erről nem tudott se tanácskozni, se véleményt kialakítani. Az elvi hozzáállásom az, hogy, persze, bárminek, ami az embereket megmozgatja, akár egy teljesen online szavazásnak is lehet értelme, csak nem szabad elinflálni ezt az intézményt” – jelentette ki Harangozó.

A közös feladatokat tekintve a szocialista politikus szólt a DK szerepéről is. „A Demokratikus Koalíció 32 egyéni választókerületben állíthat jelöltet, ez a legtöbb, tehát megvan egyrészt a maguk feladata, ebben a tekintetben, és ez egy óriási rész. A másik, hogy a DK jelöltje 43%-ot szerzett. (…) Én azt gondolom, hogy ilyen szempontból a közös ellenzéki munkának oroszlánrésze fog rájuk hárulni. (…) Én azt szeretném, hogy ha október 23-án, ahogy egyébként eredetileg a koncepcióban volt, a miniszterelnök-jelölt és a 106 közös jelölt egy színpadon állva be tudná mutatni a saját szavazóinak és, ami még fontosabb, a bizonytalan vagy éppen csalódott jobboldali szavazóknak, hogy itt vagyunk, együtt vagyunk, és egy irányba el tudunk indulni”!

Kapcsolódó párttagok