Népszava Online | Belföld, Külföld
2019. augusztus 12. 19:59

"Megvan a recept a fideszes kiskirályok ellen"

"Megvan a recept a fideszes kiskirályok ellen"
A megyei jogú városok 90 százalékában, a nagyobb városok többségében, a kerületekben és Budapesten már a létrejöttek a megállapodások – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.
A legfrissebb kutatás szerint négy egyenlő erő osztozik az ellenzéki térfélen, miután a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum megerősödött az EP-választáson, az MSZP és a Jobbik pedig gyengült. Mit tippel, az önkormányzati választások felgyorsítják vagy megállítják az ellenzéki oldal átrendeződését?
Hadd kérdezzek vissza: miért az EP-választás a hivatkozási pont?
 
Mert az az utolsó aktus, ahol a választók közvetlenül kinyilvánították, kit támogatnak.
Szerintem pedig hiba lenne figyelmen kívül hagyni a Karácsony Gergely győzelmét hozó júniusi előválasztást, amely sok tízezer embert mozgatott meg.
 
De csak a fővárosban.
Ahol a legerősebb a DK és a Momentum – és ez egy fontos szempont, ha az ellenzéki oldal átrendeződéséről kérdez. Az intenzív kampányunk mindenki számára megmutatta, hogy az MSZP közösségében van elég erő, hogy megküzdjön céljaiért.
 
Most hadd hivatkozzak én Budapestre: vannak, akik szerint az MSZP is a fővárosban a legerősebb.
Ezzel azért Botka László szerintem Szegeden erősen vitatkozna, de valóban jól állunk Budapesten. Viszont a szocialista párt az egyetlen ellenzéki erő, amelyik országos hálózatot tud maga mögött, és erősen jelen van a helyi önkormányzatokban.
 
Ezt konkretizálná?
Öt évvel ezelőtt 63 polgármester indult és nyert MSZP-s színekben, illetve függetlenként, de a szocialista párt támogatásával. Továbbá 404 önkormányzati képviselő a mi emberünk. 
 
Ősszel is lesz ennyi?
Sőt! Kiváló jelöltjeink lesznek! Persze ott tudunk a leghatékonyabban építkezni, ahol az ellenzéki erők nyernek. Szerencsére a recept megvan: a győzelemhez az kell, hogy a pártok minél több helyen egyesítsék erejüket, és együttműködve leváltsák a fideszes kiskirályokat. Arra kifejezetten büszke vagyok, hogy a települések többségében az MSZP helyi szervezetei az együttműködése motorjai.
 
Az EP-megmérettetés után több helyen mégis a brüsszeli eredmények alapján kötnének új ellenzéki egyezségeket. Hogy áll az MSZP ezekhez?
Valóban szinte mindenhol felmerült a korábbi megállapodások újratárgyalása, de ezekben az esetekben is az a legfontosabb kérdés, hogy helyben le akarjuk-e váltani a fideszes vezetést, egy jobb, az emberekre figyelő önkormányzatot szeretnénk-e.
 
Ezt értem, de hogy viszonyul az újratárgyalási felvetésekhez az MSZP?
Észszerű kompromisszumokkal. Ezért születhettek sikeres megállapodások Budapesten és a nagyvárosokban. Az MSZP, a DK, a Momentum esetleg a Jobbik egyaránt ad polgármesterjelöltet, de van, ahol a pártok független jelölt mögé álltak be, mint például Pécsett. Végig azt képviseltük, hogy a helyi szervezeteink találják meg azt a széles-körű ellenzéki együttműködési formát, amely a győzelem esélyét hordozza. Soha nem fogom engedni, hogy előálljon olyan helyzet, amelyben bárki azt gondolhatja, hogy az MSZP a Fidesz szekerét tolja. Újra elmondom: számunkra a legfontosabb cél, hogy minél több települést kiszabadítsunk a Fidesz fogságából. Ehhez képest minden másodlagos.
 
A VII. kerületben az ellenzék esélyeit rontja, hogy a pártból frissen kilépett Hunvald György független jelöltként indul – ez sokak szerint a Fidesz érdeke. Van arra esély, hogy rábírják a visszalépésre?
Hunvald György már nem az MSZP tagja, elhagyta ezt a közösséget. Bízom abban, hogy belátja, személyében nem lesz konszenzus. Az MSZP – a széles-körű fővárosi megállapodás keretében – az ellenzéki együttműködés jelöltjét támogatja Budapest VII. kerületében, Niedermüller Péter személyében.
 
Mit tippel, mikorra lesz meg az összes nagyobb városban a polgármester-jelölt?
A megyei jogú városok 90 százalékában, a nagyobb városok többségében, a kerületekben és Budapesten már a létrejöttek a megállapodások – ezt hatalmas eredménynek tartom. A többin is gőzerővel dolgozunk.
 
Elbeszélgetett már a Teneriféről ingázó Tóbiás Józseffel, hogy miként dönt: marad-e Országgyűlési képviselő, vagy sem?
Világosan fogalmaztam korábban: Tóbiás Józsefnek az Országgyűlés őszi ülésszakáig kell egyértelművé tennie, kitölti-e a mandátumát.

Kapcsolódó párttagok