mszp.hu | Belföld
2021. március 11. 13:26

Megvannak az előválasztás dátumai, húsvét után pedig jön a program is

Megvannak az előválasztás dátumai, húsvét után pedig jön a program is
A nyáron induló előválasztáson mind a 106 egyéni választókerületben és a miniszterelnök tekintetében is az emberek fogják eldönteni, kik álljanak ki a regnáló hatalom embereivel szemben.

Augusztus 23. és október 10-e közt lesz az előválasztás Magyarországon – ismertette Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

„Az előválasztás aláírással indul, szeptember közepén lesz egy 9 napos szavazási időintervallum, illetve október első hetében lesz egy második forduló azon kerületek esetében, ahol az első fordulóban senki nem kapta meg az 50%+1 szavazatot” – jelentette be.

Reagálva a felmérések és sajtómegjelenések találgatásaira elmondta, pártja nagyon örül a nagy érdeklődésnek. „Ez azt mutatja, hogy nagyon magas részvételű előválasztásra készülhetünk, és ennek minden realitása megvan: fél- és egymillió közötti részvétel országosan már egy nagyon komoly eredmény lesz”.

Az Idea Intézet a DK-s Dobrev Klárát első körös győztesnek kihozó aktuális kutatási eredményéről elmondta, az MSZP minden miniszterelnök-jelöltet jónak tart, és a nyertes mögött – bárki legyen is az – egyemberként fog állni. „Persze nekünk más az elsődleges preferenciánk: ha Karácsony Gergely bejelenti, hogy indul, akkor a Szocialista Párt őt fogja támogatni, de mindenre van verziónk” – tette hozzá.

A szocialista képviselő elmondta, április közepén várható az előválasztással kapcsolatos minden fontos bejelentés, és reagált arra is, miért indítja például Komjáthi Imrét a párt Csepelen, ahol így is szinte biztos az ellenzéki győzelem. „Az MSZP álláspontja az volt, hogy a korábbi nyertes kerületekben nem szükséges előválasztás, de a szövetségben kompromisszumot hozott az ügyben, hogy mindenhol legyen. „A nemes verseny a fontos, hogy utána nyerjük meg a választást” – mondta.

Kérdésre megerősítette, a köztársaságpárti egység sikeressége helyi szinten is megmutatkozik: kiváló példa erre az MSZP vezette zuglói összefogás, ahol az önkormányzati képviselők saját fizetésük 20%-át ajánlották fel a zuglói védelmi alap számára, amely példát talán más helyeken is átvesznek majd. „Az ellenzéki polgármesterek között van egy nagyon jó együttműködés, amely több fórumon is zajlik, van, ami Karácsony Gergely vezetésével, van, ami mások vezetésével: ez ennek egy része. Ez egy jó kezdeményezés, mert minden, ami azt mutatja, hogy önmérséklet van a politikában azért, hogy a védekezéshez szükséges eszközöket helyben növeljük, jó”.

Hangsúlyozta, a kormány ugyanezt nem teszi meg, magára hagyta az önkormányzatokat. „Ha azt kérdezzük, miért van szükség kormányváltásra sok más, például az Alkotmánybíróság függetlensége, vagy a szabad sajtó mellet, akkor például azért, hogy a helyben befizetett adóforintjaink ne a kormány feneketlen kalapjába kerüljenek, hanem az önkormányzatok maguk dönthessenek a helyi ügyekről. Jó kezdeményezés, ami Zuglóban van, tehát bízunk benne, hogy sokan átveszik.”

Molnár Zsolt kifejtette, a kormányváltást a válságkezelés egészségügyi szempontjai is indokolják. Megerősítette, a lélegeztetőgépek nyerészkedésért való kiárusítását ellenzi az MSZP, de az oltási igazolással kapcsolatos jogosítványokról és a regisztrációról is nyilatkozott. „Mi megvárnánk, míg mindenki eljut odáig, hogy legalább fölkínálták neki az oltást, addig ugyanis nehéz lenne azt értelmezni, hogy mondjuk ki mehet már be egy hipermarketbe maszk nélkül bevásárolni. A regisztrációról mi most azt gondoljuk, hogy habár nagyon nagy a kockázata annak, hogy ezzel visszaéljenek, semmi nem nagyobb kockázat annál, mint egy élet elvesztése, egy családtagé, egy rokoné, egy baráté, egy anyukáé, egy gyermeké. Mindent egybevetve tehát kisebb rossz regisztrálni, még akkor is, ha tudjuk, hogy visszaélésre is okot ad, mert az emberi élet védelménél nincsen nemesebb cél” – hangsúlyozta az MSZP pártigazgatója.

 

Kapcsolódó párttagok