2012. június 20. 17:05

Megyeházákból szellemházak?

Az Orbán-kormány államosítási lázának eredményeképp mára nem csak a megyei önkormányzatok, hanem a hivatalaiknak fenntartott épületek is feleslegessé váltak. Szellemházaknak viszont igen drágák.

Az Orbán-kormány egyik legnagyobb bűne, hogy országszerte leépítette az önkormányzatokat. Különösen a megyei önkormányzatokat, amelyek mára gyakorlatilag megszűntek létezni. Komárom-Esztergom megyében például az elmúlt két évben az összes intézmény az államhoz került, érdemi feladat és hozzá kapcsolódó finanszírozás pedig nem érkezett. A megyék megerősítése helyett a teljes megszüntetésük zajlik. Mindezt jelzi, hogy feladat és hatáskör hiányában már csak két-háromhavonta ülésezik a megyei közgyűlés.

Azt sem tudni, mi lesz a sorsa a megyei önkormányzat épületének. Ezért az MSZP kezdeményezi, hogy a megye lakossága kapjon tájékoztatást a megyei hivatalok további sorsáról. Az embereknek ugyanis joguk van tudni, hogy mi lesz az ő pénzükből fenntartott intézményekkel. Maradnak-e a megyeházán, vagy pedig hárommilliárd forintból a volt Omega Plaza épületébe költöznek?

S ha ez utóbbi változat mellett döntenek, mi lesz a megyeházával, amelyek fenntartása továbbra is igen sok közpénzbe kerül?

Ujházy Emil,
Komárom-Esztergom Megyei önkormányzati képviselő,
nemzetiségi tanácsnok