2012. április 26. 10:12

Megyei Könyvtár érdekében

A Magyar Szocialista Párt Hajdú-Bihar megyei szervezete megdöbbenéssel értesült a Megyei Könyvtár épületének az eredeti építési céloktól, a jelenlegi funkcióktól eltérő hasznosításának terveiről.

Mint ismeretes, 2005-ben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat mintegy 3 milliárd forintot szerzett címzett támogatásból arra, hogy az ötvenes évektől Debrecen város főterén álló 120 éves épületben „ideiglenesen állomásozó” megyei könyvtár állományát, gyűjteményeket, kulturális értékeket végre méltó helyre költöztethesse. A megyei közgyűlés saját költségvetéséből külön 50 millió forintot megszavazott az önerőre. Amikor pedig 2007 elején a Bem téren felépített, szépen kivitelezett épület átadásra került, a választásokon éppen diadalmaskodó, a mai kormánypártokkal egyező színű megyei és városi politikusok büszkén feszítettek az ünnepélyes avatón. A büszkeség azóta is töretlen, viszont a kulturális értékek megőrzése, fejlesztése, úgy látszik, kevésbé sikeres.  

A Szocialista Párt tisztában van azzal, hogy a kultúra mindig költséget jelent, ha nem a Való Világ piaci szemléletét, hanem a valódi értékeket szándékozik közvetíteni. Azonban a megyei és a városi polgárokkal együtt reménykedik abban, hogy a már háromszor gazdát cserélt új épületet, amelyben a kölcsönözhető könyvállományon és nagytermen kívül irodalmi kávéház és klubterem próbálja pótolni a régi Kölcsey Művelődési Központ szétvert kulturális funkcióit, ezúttal nem Járási Hivatalnak vagy Kormányhivatalnak fogják átminősíteni.

Feltételezhető persze, hogy a Magas Hivatal újabb avatása, terjeszkedése, fenntartása a könyvtári kultúránál nyereségesebbnek ígérkezik. Helyesebb lenne mégis, ha az öntudatos, költségérzékeny hivatalnokok és büszke politikusok a 2005-ben még meglévő megyei-városi véleményegyezésnek megfelelően védenék, és nem szétverni igyekeznék a megszerzett, felépített kulturális értékeket.

Debrecen, 2012. április 25.