Népszava
2011. november 30. 09:54

Mehet a matolcsyzmus

Nemcsak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leváltását, de a nevével fémjelzett gazdaságpolitika, a matolcsyzmus eltörlését is követeli szombaton az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért Facebook-csoport. A szervezők hétpontos listájukban követelik, hogy az Orbán-kormány adja át a gazdaságpolitika irányítását egy hiteles szakértői testületnek, és függessze fel a sarkalatos törvények elfogadását.

Matekból egyest állított ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért nevű csoport, amely szombatra a Képviselői Irodaház elé, a Széchenyi rakpartra szervez demonstrációt, tiltakozásul a kormány politikája ellen. Az október 23-i, Nem tetszik a rendszer?! című tiltakozó akcióján a kormány ellen több tízezer embert az utcára vivő Milla szervezői nem kevesebbet állítanak felhívásukban, minthogy "Matolcsy, Orbán a gazdaságpolitikát is elkúrta. Nem kicsit, nagyon."
A kiáltvány szerint "egy preambulumra tárogató köztársasági elnök csak kínos és nevetséges, a gazdasági hozzá nem értésbe viszont mindannyian beledöglünk". Bóvli a gazdaságpolitika, bóvli az ország hitele, hitelessége, bóvli a forint, és ennek ezermilliárdokban mérhető ára van. (...) És közben folyamatosan hazudtak, mint a vízfolyás". A tüntetés szervezői úgy látják, itt az idő, hogy ez a kormány abbahagyja, és átadják a helyüket olyanoknak, akik már bizonyítottak.

A követeléseket "decemberi 7 pont" néven listába szedték. Ezek közt első helyen szerepel Matolcsy azonnali leváltása, de azt is javasolják, hogy az Orbán-kormány adja át a gazdaságpolitika irányítását egy hiteles pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanácsnak arra az időre, míg a gazdasági válsághelyzet nem rendeződik. Az átmeneti időre azt is követelik, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a politikai vagy társadalmi berendezkedést lényegesen átalakító törvényt. Emellett követelik az IMF-fel folytatott tárgyalások részleteinek és eredményének nyilvánosságra hozatalát, a folyamatos tájékoztatást, valamint a civil és szakmai kontroll biztosítását a folyamatban. A hét ponthoz a szervezők az interneten támogató aláírásokat is gyűjtenek elektronikus petíció formájában.

A Milla decemberi 7 pontja

- Követeljük Matolcsy György azonnali hatályú felmentését!
- Követeljük egy hiteles és bizonyított pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanács felállítását!
- Követeljük a gazdaságpolitikai irányítás átadását a válságtanácsnak!
- Követeljük, hogy a gazdasági válsághelyzet rendeződéséig az országgyűlés ne fogadjon el semmilyen a politikai / társadalmi berendezkedést lényegesen átalakító törvényt, így különösen a választási eljárásról szóló törvényt, a köznevelési törvényt, a bíróságokról szóló törvényt, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot létrehozó törvényt!
- Követeljük az IMF-fel folytatott tárgyalások részleteinek és eredményének azonnali nyilvánosságra hozatalát, a nyilvánosság folyamatos tájékoztatását.
- Követeljük az IMF-fel folytatott tárgyalások által érintett területek társadalmi, szakmai és civil szervezeteinek bevonását a magyar álláspont kialakításába!
- Követeljük az őszinte, a helyzettel és a tényekkel szembe néző kommunikációt! Elég volt a kormányzati hazudozásból!

Kockán az életed

Szombatra a Munka törvénykönyve és a közszolgáltatásokat érintő változások miatt utcára hívják a munkavállalókat a szakszervezetek is. Ők délelőtt 11-től demonstrálnak: a Kossuth térről a Széchenyi - volt Roosevelt - térre vonulnak át. A Kockán az életed elnevezésű demonstrációt négy szakszervezeti konföderáció - az MSZOSZ, a Liga, az ÉSZT és a SZEF - szervezi a közszolgáltatások megmentéséért, amelyeket szerintük a kormányzati intézkedések veszélybe sodortak. Azért szólítanak utcára, hogy az állampolgároknak megmaradjon az igénybe vehető egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális ellátás, szerintük ugyanis a közszolgálat közügy, a közszolgáltatások azonban a pártpolitika áldozatává válnak.

"Minden nap megdöbbentő hírekkel és durván közösségellenes kormányzati intézkedésekkel szembesülünk. Az intézménybezárások és szervezeti összevonások dilettáns és átgondolatlan módon történnek. Folytatódik az embertelenül és érzéketlen módon véghezvitt létszámleépítés, a politikailag motivált elbocsátási hullám" - írták a szervezők.

L.T. /

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=496270