2012. augusztus 22. 11:10

Mellébeszélés helyett érdemi intézkedéseket

A híradások szerint a 29-ei kormányülésen döntenek a Gyulai Húskombinátról, illetve az aszály miatt rendkívül nehéz helyzetbe került állattenyésztő ágazatok megsegítéséről.A magyar élelmiszeripar egésze súlyos válságban van. Legnagyobb gond a fogyasztáscsökkenés, amit tovább tetéztek a kormány hibás gazdasági intézkedései. A kormány miközben jövedelmet vont el a szegény rétegektől, csökkentve ezzel a fizetőképes keresletet a magyar élelmiszerek iránt, elviselhetetlen terheket rakott az élelmiszeriparra. Ilyen az ellentételezés nélküli kötelező béremelés, amitől senkinek nem emelkedett a nettó keresete, az élelmiszerlánc felügyeleti díj, a folyamatosan növekvő energia árak. Mindezek tovább növelték az ágazat veszteségét.

Most már nem lehet mellébeszélni, a kormány ezek után nem tehet mást, mint kompenzál, és mentőövet nyújt. A megoldás nem egyszerű, hisz magánvállalkozásokról van szó, de léteznek olyan technikák, amelyek a beszállítókkal és a tulajdonosokkal közösen megmenthetik a Gyulai húskombinátot. Ráadásul ez a feldolgozó egy munkanélküliséggel különösen sújtott térségben van. A kormány mutasson erőt azokkal szemben, akiknek nem érdekük, hogy a nagy múltú vállalkozás életben maradjon.  

Legyen bátorsága elővenni azokat a módszereket, amelyeket a szocialista kormány alkalmazott a Pápai Hús, illetve az Alföld Tejszövetkezet esetében. Ami az egész iparág helyzetét javíthatja, az a célzott áfacsökkentés, hogy ne ölje meg a szabályosan működő vállalkozásokat a feketekereskedelem, illetve egy a szegényeket segítő, a fogyasztást növelő adópolitika.

A sertés ágazatban, de az egész állattenyésztő ágazatokban most a legnagyobb gond az aszály okozta takarmányhiány, és az ebből következő magas árak. A kormánynak itt is van mozgástere: állami készletfeltöltés kell. Meg kell értetni a növénytermesztőkkel, hogy fontos, ne csak a legmagasabb árat nézzék az értékesítéskor, hanem arra is vigyázzanak, hogy a jövőben is legyen a belső piacon partnerük. A készletezés önmagában kevés, ehhez állami hátterű célzott takarmányvásárlási hitel kell, amely a legnehezebb helyzetben levőket talán átsegítheti a krízisen. Erre is van minta 2008-ból.

Ha törvényeket kell módosítani ehhez (költségvetést, adózást, kárenyhítést, állami vagyont érintően), akkor az MSZP - ahogy eddig is - partner lesz benne, hisz ez a magyar mezőgazdaság, és valamennyi élelmiszert fogyasztó magyar ember érdeke.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő