2012. június 28. 14:16

Melléklet a kormány sikerkommunikációjához

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH által közölt legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokban is pozitív tendenciát lát. Ez azonban szemfényvesztés. Hogy miért? Melléklet az NGM sikerkommunikációjához.

 

1. számú melléklet:
 
Amikor a pénzügyi-gazdasági válság első súlyosabb elbocsátási hulláma 2008 végén begyűrűzött hazánkba, a KSH a 15-74 éves korosztályban úgy 3 millió 900 ezer foglalkoztatottat mért. Ez az adat a 2010-es kormányváltás idején nagyjából 120 ezerrel kevesebb volt, a KSH által frissen közölt számok szerint ma pedig mintegy 3 millió 850 ezer. Vagyis a Fidesz-kormánynak egyelőre még a válság előtti foglalkoztatási rátát sem sikerült utolérnie.
 
2. számú melléklet:
 
A 2010. év májusában mért foglalkoztatottságot az idei adattal összevetve kiderül, hogy az elmúlt két évben alig 70 ezer új munkahely jött létre Magyarországon. Emlékeztetőül: az ígéret 2010 májusában tíz év alatt 1 millió új, adófizető (!) munkahely megteremtéséről szólt, vagyis a Fidesz időarányosan a felét sem teljesítette annak, amit a kormányrúd átvételéért cserébe vállalt.
 
3. számú melléklet:
 
A fenti 70 ezres számot is csupán a közfoglalkoztatás és a magánszféra felhígításával, a négy- és a hatórás munka bevezetésével, vagyis a munkaidőalap újrafelosztásával sikerült produkálni. Mindössze a statisztika javult tehát, nem pedig a bér-és életszínvonal, amely folyamatos és radikális romlást mutat.
 
4. számú melléklet:
 
A munkanélküliségi ráta annak ellenére emelkedik, hogy az álláskeresési támogatás időtartama a harmadára csökkent, vagyis a tartósan munka nélkül lévők számának is a harmadára kellett volna csökkennie.
 
5. számú melléklet:
 
Az olyan kicsi és nyitott, következésképp sérülékeny gazdaságok, mint a magyar, a világpiaci viharok elmúltával viszonylag gyors reprodukcióra képesek. Azaz a válság előtti foglalkoztatottsági szintet a Fidesz-kormány mára azzal is el tudta volna érni, ha semmit nem tesz a gazdasággal, csak hagyja élni a hazai és a külföldi vállalkozásokat. Magyarországon azonban az elmúlt két évben sok egyéb mellett a tőke sem működött, működhetett. Ezért – a fiatalok közel feléhez hasonlóan – inkább menekül.
 
Fentiek fényében tehát, ha kérhetjük, a kormány legközelebb majd akkor fényezze magát, ha a foglalkoztatottság a ciklus végére (netán azelőtt) eléri a válság előtti szintet + 400 ezer új, adófizető munkahelyet.
 
Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke