2011. február 10. 11:36

Méltatlan az Alkotmányhoz a Szájer által bejelentett eljárás

Meglepő hírrel állt elő Szájer József a siófoki FIDESZ-KDNP frakcióülés szünetében. A kormányoldal által benyújtott országgyűlési határozati javaslattól eltérően, nem a Kormány és annak képviseletében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium terjeszti be a kodifikált alkotmányszöveget az Országgyűlésnek, hanem egy háromfős - 3 kormánypárti politikusból álló - bizottság.

Az, hogy négy nappal az országgyűlési ülésszak kezdete előtt álltak elő ezzel a javaslattal, azt mutatja, hogy vagy átgondolatlanság és kapkodás uralkodik a kormányon és a kormánypártokon belül, vagy szándékosan félre akarják vezetni a közvéleményt.

Néhány hét alatt ugyanis nem lehet "összedobni" a Magyar Köztársaság Alkotmányát. Ha eddig nem folyt a normaszöveggel kapcsolatban érdemi munka a szaktárcánál, akkor még nagyobb a baj, mint az eddig látszott. A beterjesztők most kinevezett hármasa azt jelzi, hogy nem  a köztársaságunk alkotmányát akarják elkészíteni, hanem  - ahogyan ezt az MSZP korábban is mondta -  FIDESZ-alkotmány készül.

Az MSZP tiltakozik a méltatlan eljárás ellen és felszólítja a FIDESZ-KDNP-t, hogy az alkotmány-előkészítő eljárást az Alkotmány súlyához és jelentőségéhez mérten alakítsa.

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi Kabinetjének vezetője