mszp.hu | Belföld
2024. február 27. 11:10

Méltatlan, hogy az anyaföldben nem tudnak tisztességgel nyugodni az emberek

Méltatlan, hogy az anyaföldben nem tudnak tisztességgel nyugodni az emberek
Egy szomorú, sajnálatos, azonban elkerülhetetlen kérdésről beszélt Molnár Zsolt pártigazgató kedden napirend előtti felszólalásában. Az MSZP országgyűlési képviselője azon törvényjavaslatáról beszélt, mely a sírhelyek megváltásának, újramegváltásának ÁFA-mentessé tételét célozza, valamint a sírmegváltás értesítési rendszerének reformját és azt, hogy a rászorulók kaphassanak támogatást a sírhely megváltásához.

A temetkezés, szeretteink elvesztése, valamint a sírmegváltás és azok újraváltása előbb-utóbb minden család életében megjelenik. Egy ország és egy nemzet számára tükröt jelent az, miképp bánik halottaival. Ez ügyben a hősi halottak terén nagyjából rend van, viszont azokkal az elhunytakkal is tisztességesen kell bánni, akik végigdolgoztak egy életet. Előfordulhat, hogy a család eltemeti őket és ez után is nagy nehézségekkel kell szembesülniük.

Molnár Zsolt emlékeztetett, hétfőn, a Gazdasági Bizottság ülésén a kormánypárti képviselők nem támogatták azt, hogy a sírhelyek megváltása, újramegváltása legyen ÁFA-mentes. Jelenleg ugyanis 27 százalék az ÁFA a sírhelyek megváltásán. Varga Mihály indoklása alapján főszabály szerint ez áfamentes, azonban a sírmegváltás kivételt képez. Megnézve a városokat, a 27 százalékos ÁFA terheli a temetkezést, a sírok megváltását és újra megváltását. „Adót szed az állam azon a szomorú tényen, hogy a hozzátartozóknak meg kell váltani egy sírhelyet. Az a javaslat, hogy legyen tárgyi adómentes” – emelte ki az MSZP pártigazgatója.

A Gazdasági Bizottság ülésén csupán néhány fideszes politikus tartózkodott a szavazáson, ez Molnár Zsolt szerint leginkább megmosolyogtató és jelzés értékkel bír. Szerinte nem lehet fiskális, gazdasági kérdést csinálni abból, hogy egy nemzet miképp viszonyul halottaihoz. A szocialista politikus példaként említette, ma sokaknak a gyógyszerek, az élelmiszer vagy szeretteinek, hozzátartozóinak sírmegváltását kell kifizetni. 

Molnár Zsolt kiemelte, javaslata nem csupán az ÁFA-mentességre irányul, bár az önmagában abszurd, további kezdeményezése, hogy 50 százalékos támogatást kaphassanak a rászorulók, azok, ahol a családon belül az egy főre eső jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap négyszeresét. Az országgyűlési képviselő szerint méltatlan, hogy attól kell félni a hozzátartozóknak, hogy „kilakoltatják” elhunyt szeretteiket a sírhelyből.

A szocialista képviselő kitért javaslata további részletére, mely szerint a sírhelyek megváltásának esedékességérről nem papírcetlin, hanem elektronikus úton kell értesülnie a hozzátartozóknak. Ennek érdekében a lakcímnyilvántartót össze kell kapcsolni a temetkezési intézetekkel országszerte, a sírmegváltás lejártáról pedig a tárgyévet megelőző időszakban értesítést kell kapnia a hozzátartozóknak.

Amennyiben a kormány nem lép az ügyben, a teljes morális felelősség őket terheli, Molnár Zsolt javaslatának költségvetési vonzata ugyanis elhanyagolható. Még a nehéz helyzetben lévő magyar gazdaság is el tudja bírni azt, hogy a sírok megváltása és újraváltása áfamentessé válik, valamint, hogy a rászorulók támogatást kapnak a járási hivataltól.

„Ez egy olyan javaslat, amely alapvetően, azt kell gondoljam, hogy kilép a hagyományos pártpolitikai keretekből, azonban, ha Önök füle botjukat sem mozdítják, akkor Önöket terheli minden morális felelősség” – emelte ki Molnár Zsolt. Végezetül hozzátette, vannak olyan csaták melyeket érdemes megvívni, ilyen a közutak biztonságosabbá tétele, az, hogy a Balaton mindenki számára elérhető legyen, valamint az is, hogy az örök nyugalom valóban legyen örök és nyugalom, legyen békesség az anyaföldben nyugvás.

Kapcsolódó párttagok